Варна изпраща 10 атлети от МГ да представят страната ни на Световната Ученическа Гимназиада в Бразилия

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

С финансовата подкрепа на Община Варна възпитаници на Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“ ще участват в Световните ученически игри в град Рио де Жанейро, Бразилия, които ще се проведат от 19 до 27 август.

Тази година страната ни ще бъде представена от два отбора – момичета и момчета, като Националният ни отбор е от 10 състезатели – 5 девойки и 5-ма младежи, предаде репортер на СайтЪТ. В Гимназиадата ще се включат най-добрите атлети в ученическа възраст от цял свят.

6000 лв. са нужни на атлетите от МГ – Варна, за да представят страната ни на Световната Ученическа Гимназиада в Рио де Жанейро

Отборът по лека атлетика на МГ е ставал Национален Ученически Шампион в безпрецедентните 6 поредни години след 2015г. Преди това нито един отбор не е успявал да спечели състезанието дори две поредни години.

Ето кои са и участниците в тазгодишната Гимназиада, които ще представят страната ни в Бразилия:

Победата на държавно ниво класира отбора за участие на Световната Гимназиада организирана от ISF. До сега отборите ни са се състезавали в Китай, Турция и Франция.

Как обаче успяват атлетите да съчетаят спорта с активното изучаване на математика? Чуйте от тях:

Отборът ще се включи в дисциплината лека атлетика. В делегацията участват Снежана Аначкова и Добромир Демиров– ръководители и треньори, както и състезателите Даниел Табанлиев, Васил Бояновски, Андрей Шехредски, Алекс Андреев, Максим Колев, Николина Радева, Деница Узунова, Елеонора Бочева, Леонора Янкова и Стефания Костадинова. Участието се организира и координира от Българска асоциация спорт за учащи (БАСУ). 

“Тези млади хора освен, че печелят математически състезания, достойно представят Варна и България и в спорта и то на международно ниво. Вярвам, че ще се върнат с победи. Поздравявам техните учители и треньори за всеотдайността, с която работят с нашите деца”, каза кметът. 

Той пожела успех и на участници в друго спортно събитие, които бяха изпратени днес. Александра Вачкова и Антоний Моралийски, с треньор  Джорджия Кадоглу, които ще се включат в благотворителен плувен маратон в побратимения с Варна нидерландски град Дордрехт. Двамата спортисти са определени на база най-предно класирани варненски плувци от плувния маратон Галата – Варна 2022 г. Плувният маратон в Дордрехт е  ще се проведе на 27 август 2023 г. 

Участниците в двете състезания получиха като дар българското знаме от кмета на Варна Иван Портних. 

(Visited 8 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close