Важни подробности за новата учебна година по време на COVID

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Това, което можем да направим в нашето министерство е да задържим максимално децата в училище. Казахме пределно ясно, че това е нашата цел. Мерките са насочени в тази посока. Това заяви служебният министър на образованието проф. Николай Денков в “Денят започва” по БНТ.

Денков заяви, че родителите се опитват да поставят за тях невъзможна задача. От една страна да запазят здравето на учители и ученици, от друга страна да има сто процента присъствено обучение, което обаче е невъзможно. В министерството търсят най-точния баланс.

“Наша грижа, освен максималното присъствие на децата, трябва да бъде и животът и здравето на децата и учителите. Всичко, което си говорим днес, може да стане безсмислено за няколко дни, ако починат няколко деца или 10-20 учители. Разберете, че балансът трябва да се търси. Напълно безотговорно би било да кажем: “Всичко е присъствено”. И ако след това почнат да почиват деца, родители, ние отново ще бъдем виновни. Така, че правим максимално присъствие при намален риск за фатални последици”, каза още той.

Министър Денков напомни, че миналата година имаше над 100 учители, които загубиха живота си от Ковид.

“Тази година могат да се създадат много рискове, ако има 100% присъствено образование. Трябва да се минимализират рисковете”, каза министърът.

КАК ЩЕ ЗАПОЧНЕ УЧЕБНАТА ГОДИНА?

Моето очакване е да започне доста пъстро, заяви проф. Денков. Там, където имаме тъмночервена, червена зона, няма да може да бъде присъствено. С изключение на първи клас. Ще проведем разговор с МЗ всички деца от първи клас на 15 септември да могат да са в двора на училището, обеща той.

ЩЕ СЕ ТЕСТВАТ ЛИ УЧЕНИЦИТЕ ЗА КОВИД?

Министерството има нагласа да бъдат осигурени тестове за децата, които имат признаци и за училища, които са осигурили тестване на всички деца – имат съгласие на учители и родители, и цялата организация е създадена. Тези тестове ще бъдат безплатни.

Министърът заяви, че няма смисъл да се тества някакъв процент от децата, ако ще се прави регулярно. Или ще се тестват всички деца, или няма смисъл да се тестват част от децата, с изключение на тези, които имат признаци.

Подкрепяме решението на Министерството на здравеопазването само деца на ваксинирани родители да са в детските градини, когато сме в тъмночервената зона, каза още министърът.

ЩЕ НОСЯТ ЛИ ДЕЦАТА МАСКИ?

Децата в детските градини, без предучилищните групи, няма да носят маски. Предучилищните групи и децата от първи до четвърти клас в зеления пояс също ще са без маски.

Маски не се изискват на двора на училището, по време на часове по физическо възпитание в отворени помещения. Трябва да има, доколкото е възможно, физическа дистанция от метър и половина между децата.

ГОЛЕМИТЕ УЧЕНИЦИ

Те ще излизат по-често в електронно обучение, защото по-добре могат да си организират времето и да се справят по-добре с материала, каза проф. Денков. Това, което се променя от миналата година, е нивото на присъствие в училище. Тази година ще се изисква 50% присъствие в училище, а не както миналата година – 38%. Това ще даде по-голяма възможност за създаване на различни организации – на смени да ходят учениците, по-добре да се организират седмиците в кои седмици да са едни класове, в кои – други.

На отраслов съвет е обсъждано и хибриден вариант – 50% от децата са в клас, 50% са в къщи, след което се сменят. Това ще бъде позволено в червената и жълтата зона. При тъмночервената зона всичко трябва да бъде затворено. В зелената зона всичко ще бъде отворено, освен ако няма извънредни ситуации.

ЗА ВИСШИТЕ УЧИЛИЩЕ

Оставяме висшите училища да решат за конкретните специалности и факултети как трябва да подходят. Там има по-голяма възможност за гъвкавост – могат да се изтеглят занятия и изпити, каза министър Денков.

(Visited 1 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close