Балет „Дихание“ – вълшебното място, където всички дишат и мечтаят в такт с танца! (ВИДЕО и СНИМКИ)

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

В рубриката “Школите на Варна” младежкото информационно издание Youth Street Varna представя  Балет “Дихание” – танцовата школа по модерен балет, създадена и ръководена от Надежда Симеонова, където духовното и изящното се съчетават в красива хармония.

Представянето на   Балет “Дихание” е част от проекта на СНЦ „Пресклуб Варна“ – „Виртуална информационна борса – Школите на Варна” и се реализира с финансовата подкрепа на ЕНЕРГО-ПРО в контекста на инициативата “ЕНЕРГО-ПРО ЗА ОБЩЕСТВОТО” в направление „Детско развитие” и медийното партньорство на Youth Street Varna и СайтЪТ.

Танцът е като един дъх, танцът е като живота. Така представи балет „Дихание“ неговият създател и ръководител Надежда Симеонова.

Балет “Дихание” за мен е сбъдната мечта. Това сподели пред камерата ни Надя.

Зад гърба си грациозната и красива дама има дълги години работа с балетното и танцово изкуство.

Занимавала се е с художествена гимнастика, танцувала е във вариететни и акробатични танцови програми.

“Балетът ми е най-милото. Винаги съм искала да създам своя школа. Започнах с групичка преди две години. Школата е сравнително нова, но днес вече имам пет групи, като най-малката е за деца между 3 и 5 години, те са ми бебешката група.

Имам две групи между 5 и 7 години – група за напреднали и за начинаещи и две групи за големи деца между 8 и 12 години.

В школата се обучават около 40 дечица, които идват в залата ни. Тя не е особено голяма, но на всички много им харесва. За тях тя е дом , все едно ми гостуват всеки път у дома. Надявам се в бъдеще да си намерим по-голяма зала, тъй като непрестанно идват нови дечица.

В квартала всички ни познават. Залата се намира във “Възраждане” 1, близо до пицария “Селена”, разказва Надежда Симеонова.

За прекрасните възпитаници на Балет “Дихание” танцът е щастие, красота, спокойствие, приятелство, а и начин поне за малко да избягат от домашните.

Откъде идва наименованието “Дахание”?

“Когато мислех за име на школата, много ми се искаше да е на български език. Днес е популярно школите да са с английски инициали или директно на друг език.

Исках името да е свързано с духовни неща, защото за мен танцовото изкуство е нещо, което одухотворява човек и те води към морални ценности и небесни неща, неща, които не са от този свят, както всяко едно изкуство. Това си представям, един дъх, който е целият ни живот като танц.

Най-красивите танци са тези, в които ти дишаш заедно с музиката, с движенията. Това си представях, този дъх, който е вложен във всеки. Животът е един танц.

Що се отнася до това дали има някакви специфични изисквания към децата, които имат желание да работят в балета, нямам такива изисквания. Всички са добре дошли.

Тези, които са по-гъвкави и напредват бързо, включвам в конкурсите и концертите. Тези, които бавно напредват и нямат тези качества, остават да репетират, докато напреднат и след това ги включвам.

Гордея се, че имам деца, приети в паралелка с хореография към НУИ “Д. Христов”. Не мисля, че това е удовлетворението, което търся, но ме радва много. Някои деца искат да се занимават с танци и извън школата. Тони е приета на четвърто място в това престижно училище в първи клас и учи класически балет. Тук наблягаме на модерния балет, затова там тя много ще се обогати и ще се развие много добре.

Моето удовлетворение идва, когато децата са редовни, когато идват дълго време, за да се развиват и имат вътрешния стимул да напредват.

Не искам аз да им се карам, а те да имат амбиция да надграждат, да учат още и още. Предала съм им този стремеж за усъвършенстване и те разбират, че това не е просто за забавление, а могат да постигнат много неща с труд и дисциплина”, допълва още Надежда.

Ръководителят на школата среща пълната подкрепа не само на децата, но и на техните родители.

“При моето малко момиченце беше много въздействащо идването при Надя, защото тя толкова се вдъхнови от нея и всичко, което се случва при нея, че вече е ученичка в НУИ “Добри Христов” паралелка “Класически балет”, сподели майката на Антония от балетна формация “Дихание”.

“Започна на 4 годинки в “Чайка”. Надя се премести на другия край на града, но Тони заяви, че или ще идва при нея, или няма да танцува никъде. И така повече от две години всеки вторник и четвъртък сме тук и детето го чака с огромно нетърпение.

Никога дъщеря ми не е споделяло за трудности, защото за нея танца е всичко. Иска да и пускам Вивалди и Чайковски, вече е ходила на “Лебедово езеро” , на “Лешникотрошачката” и много други балетни спектакли. Музиката е нейното нещо и тя мечтае да е добра балерина. Затова реши да кандидатства в музикалното училище, когато й споделих, че има такава възможност. Решението е нейно, не са болни родителски амбиции. Аз не си представям как човек би могъл да танцува насила. Аз не зная стъпки от балета, но бащата на Тони знае със сигурност, той беше нейният ученик. В началото, когато се прибираше, впечатлена от стъпки и позиции, го строяваше у дома и той е много напред с балета вече”, разказва с усмивка майката на Антония.

Децата с радост и удоволствие полагат усилия, за да научат всеки нов танц, който след това да представят по блестящ начин пред публика.

Не само в залата, но и на сцена, малките балерини от “Дихание” дават всичко от себе си и са прелестни.

Още от изпълненията на Балет “Дихание” по време на детския и младежки културен форум “Най-сладкият ден” може да видите в канала на Youth Street Varna – https://www.youtube.com/@youthstreetvarna4447/videos

(Visited 62 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close