Асоциация Биомрежа с интересни инициативи за деца и младежи по проект “Биогнездо в подкрепа на рибаря”

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

За Асоциация Биомрежа думата БИОГНЕЗДО обединява, подава ръка, утвърждава живота като безценен дар, дава шанс на доброто, полезното, на добрите идеи и дейности, носи хубава емоция и вдъхновение.

В този смисъл от няколко месеца Сдружението организира събития под шапката на проекта “Биогнездо в подкрепа на рибаря”. Различни дейности и аудитории, различни теми, но всички те в полезност на рибарската общност. Ето какво споделиха още за СайтЪТ от организацията:

“С помощта на МИРГ Бяла – Долни Чифлик – Аврен се стартираха разговори за това, как рибарите може да се обединяват за по-успешна работа и реализиране на прясната риба, която излиза от улова.

Началото на БИОГНЕЗДОТО бе поставено със среща, на която рибарите споделиха любовта си към морето и професията, трудностите си, уменията си, включително и това да приготвят вкусно всеки вид риба. Интересна беше презентацията на Руен Казанджиев, студент в кулинарен университет в Сан Себастиян – Испания,  за това как там учат да филетират и приготвят риба.

Презентацията на черноморските риби, показана в Детската градина „Първи юни“  – гр. Бяла завладя малчуганите, но най-вълнуваща бе срещата им с рибаря Бате Нико.

Гимназистите по селско стопанство и туризъм в Бяла станаха част от БИОГНЕЗДОТО с тема, насочена към мрежи, но не към рибарските, а за киберсигурност в интернет мрежата. Специалистът,  Добри Добрев изнесе изключително полезна презентация и предизвика въпроси, от които стана ясно, че диалогът в тази посока трябва да продължи.

Бе засегната и темата за морската екологията. Директорът на ОУ „Отец Паисий“ в Бяла, г-жа Костадинова добави в БИОГНЕЗДОТО два учебни часа на четвъртокластници. Еко творецът Наталия Николова – Наталинко със своята работилница завладя децата по тази тема и създадоха от непотребни дискове, салфетници за красива трапеза.

В подкрепа на рибарите се включиха и жени – майстори на ръчно направени изделия и плетиво. Пътят на своеобразния БАЗАР мина през Община Аврен. Декорът в БИОГНЕЗДОТО се смени с плетени чорапи, терлици, есенни сувенири, дамски аксесоари, чанти, шапки, шалове, играчки. Актрисата и театрален педагог Биляна Стоева се включи обогатявайки този творчески декор с детска театрална работилница „Рибарят и златната рибка“.

Една част от децата, от Основното училище в Бяла намериха своето място в подкрепа на рибаря, като оформиха художествена работилница. Техните  рисунки на тема Морето и риболова ще бъдат подредени в изложба на рибарското пристанище.

Очаквайте поредната среща на 06.11.23 г. в ПГСС „Иван Мичурин“ в гр. Долни Чифлик, от 11.00 часа, в класа на г-жа Кремена Цветкова. В Биогнездото вече очакват да се влязат учениците от  11 клас. С тях ще бъде психологът Светослава Калдерон. Калдерон е подготвила професионални тестове и викторина. От тази среща ще излезе и препратка към рибарската общност. Послания, които ще покажем в следващи публикации.

Може да научите повече от представителите на Сдружение Асоциация Биомрежа, по време на предстоящата пресконференция по проект БИОГНЕЗДО В ПОДКРЕПА НА РИБАРЯ, която ще се проведе на 16.11.23 г. от 11.00 часа в КРЕА ЦЕНТЪРА на гр. Бяла”.

Проектът “Биогнездо в подкрепа на рибаря” се финансира от МИРГ Бяла-Долни Чифлик-Аврен

(Visited 3 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close