Арменски танцов състав “Гаяне Марашлян”: Достойнство и магия, съчетани в танц!

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

В рубриката “Школите на Варна” представяме Арменски танцов състав “Гаяне Марашлян”

Представянето на ансамбъла е част от проекта на СНЦ „Пресклуб Варна“ – „Виртуална информационна борса – Школите на Варна” и се реализира с финансовата подкрепа на ЕНЕРГО-ПРО в контекста на инициативата “ЕНЕРГО-ПРО ЗА ОБЩЕСТВОТО” в направление „Детско развитие”

Гостуваме преди репетиция на състава към НЧ “Св. Саркис”, в двора на Арменска Апостолическа Православна Света Църква “Свети Саркис” – град Варна.

В танцовата зала на Арменски танцов състав “Гаяне Марашлян” топло и приветливо ни посреща Флора Дюлгерян.

Флора споделя, че през 2022 година съставът отбелязва 25 години от своето създаване.

“Имаме няколко групи танцуващи, деца, повече от 20 на брой. Имаме школа за момичета, школа за момчета. От няколко години имаме и танцуващи майки. Едва ли има бивш танцьор, тъй като понятието като танц като влезе в теб, никога не излиза. Или успява да те зокосне и запали, или не. Радвам се, че нашият танцов състав е един от най-големите в България”, споделя красивата варненка.

Флора е от самото създаване на състава и един от неговите ръководители. Преди четвърт век в групата се включили няколко момичета, сред които и тя. Запалила ги Розмари Сарабекян, която влязла и в ролята на ръководител по това време.

“Арменските танци са много красиви и древни. Не го казвам, защото съм арменка, а защото действително е така. Заимствани са от природата и животните. Женските танци са изключително грациозни, там основната роля играят ръцете и цялата стойка. Движенията са на основата на балета, изключително ефирни и нежни.

Мъжките танци са много енергични, много плам има в тях. Лесно събуждат и палят публиката, която ни приема с радост и аплаузи”, коментира Флора, която ни среща с Армине Сейранян, професионален хориограф от Армения, който работи с децата в школата.

Армине живее от година и половина във Варна и за нейна голяма радост е започнала да работи в Арменския танцов ансамбъл “Гаяне Марашлян”.

“Младата дама учи децата на традиционни арменски танци, разказва им историята на танците и е много интересно, когато учи децата на специфично хоро, като им обяснява, че стъпките са още от времето, когато е било езичество и са почитани различни божества, почитано е слънцето, природата. Това е тържествувало и било на първо място във вярването на хората. Така децата действително от първа ръка могат да научат историята и културата на танца.

Тя е не само хориограф, а и педагог. Нейното желание е не само да ги научи на движенията, а и да им вдъхне тази любов, която идва от познаването на миналото. Познавайки корените си, децата ще заобичат повече своята история”, предаде думите на хориографа Флора Дюлгерян.

Питаме как се справя Армине Сейранян с дисциплината при работата с малките?

“Ние, заедно с родителите и децата се опитваме да спазваме дисциплина, но не е лесно, не само защото децата са си деца, но и защото арменците по манталитет са си силно емоционални. Децата разбират, че за работата е много важно да са концентрирани и да се опитват да спазват тишина”, коментира Армине.

Чаровната Арусина Папазян споделя: “Харесва ми да идвам в ансамбъла, не само защото е забавно. Харесва ми самата арменска общност, защото тук всички се подкрепят, организират благотворителни базари, тук сме едно голямо семейство и си помагаме постоянно!”

“Започнахме на 4 и от тогава ни стана много интересно, всички сме приятели и наистина сме като едно семейство”, споделят малчугани от детската група.

Те си спомниха за забавни случки по време на изяви на сцена, въпреки които са получили силни аплодисменти.

Децата, които са участвали на празника на танца, са получили купа и много се гордеят със своето отличие.

Всяка репетиция е истински празник за деца и родители.

“През 1997 година, бяхме тиийнейджъри, неопитни, когато ни събраха, за да танцуваме. Много ни хареса тази общност, станахме като семейство, което се подкрепя. Самият арменски танц носи магия в себе си. След всяка една репетиция си тръгваме заредени позитивно, с прекрасни емоции. Изявите ни на сцена също са много вълнуващи. Причина да запиша моите деца, е това да има приемственост от дедите ни, да се съхрани културата ни.

България е нашата родина, но нашата прародина е Армения. За да можем да съхраним тази култура далече от нашата прародина, трябва да има повод и причина да се събираме, да обменяме чувства, емоции през танца. Това ни сплотява като общност и съхранява културната ни идентичност и арменското ни самосъзнание“, сподели една от майките.

“Танцуват двете ми деца, танцува цялото ни семейство. Надявам се скоро и татковците да започнат да танцуват. Няма събота, няма неделя, тук е празник винаги. Всички деца са приятели помежду си, те се търсят и са постоянно заедно, което е най-ценното”, допълва я друга дама в залата за репетиции на Арменския детски танцов състав “Гаяне Марашлян” към НЧ “Св. Саркис”.

Иван Христов е хориограф на Арменския танцов състав “Гаяне Марашлян” от десет години.

“Свързаха се с мен преди години, търсиха си хориограф за мъжката група и тогава имах малко познания за арменските танци. Близо 10 години по-късно продължавам да съм с тях.

Арменските танци имат много специфични черти, но достойноството е една от оснивните. Мъжът да е силен, винаги да е готов на жертвоготовност. Има много танци, които са свързани с героя, с войника, по душа предимно.

Мъжете танцуват доста силно, здраво стъпили на земята и това доста ми харесва. В началото не правех разлика между арменските и грузинските танци, малко по-късно вече не мога да ги сбъркам! Разликата между мъжките и женските танци е огромна.

Дамите са много елегантни, финни, женствени, а мъжете са точно обратното, те трябва да са като скали, здраво стъпили на земята!”, споделя хориографът.

“Събрали сме се да репетираме нашите красиви арменски танци, да се подготвим за предстоящи концерти.

Събираме се младежи на нашата възраст, за да запазим арменския дух и да радваме нашите близки.

Всички танци са ми любими, всеки танц е красив по негов начин. Каня наши съученици и приятели на всеки наш концерт.

Най-много ми харесват женските танци, защото са много нежни, по-бавни и също показвам на моите приятелки различни стъпки и на тях им е интересно.

Арменските танци са връзка с предците ми, с това, което нося в гените си”, това споделят прекрасните девойки, част от Арменският танцов състав “Гаяне Марашлян”.

Младежите от състава предпочитат да наблегнат на танците, вместо да говорят за тях. Все пак ги изтормозихме с няколко въпроса.

Ето как протича и една репетиция при по-големите момичета и момчета от състава:

Прекрасна атмосфера, прекрасни отношения, които могат да бъдат образец за подражание. Вратите на школата са отворени за всички!

Нека сега се насладим и на някои от красивите изпълнения на Арменският танцов състав на сцена.

(Visited 436 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close