Александър Шопов от ВУМ – Варна е победителят във “Food Innovation Exhibition” със своите рибени джърки (ВИДЕО/СНИМКИ)

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Александър Шопов е победителят в тазгодишното уникалното кулинарно изложение “Food Innovation Exhibition” на ВУМ – Варна, предаде репортер на Youth Street Varna.

Той спечели оспорваната надпревара със своя иновативен продукт, рибени джърки, които представи в две вариации – сьомгова пъстърва с медена марината и лаврак с терияки.

“Продуктът ми е по подобие на американското фиш джърки и представлява маринована и изсушена риба. Приготвянето отнема известно време, тъй като я мариновам за 6 часа и след това я суша за 8 часа и това я прави деликатес за по-специални случаи.

Подходяща е за мезе, но може да се използва за супи и салати, за ястия, може да се комбинира по много начини. Направил съм два варианта – лаврак с терияки и сьомга с мед, бърбън и подправки”, споделя Александър.

За това как е стигнал до кулинарното си изобретение, той допълва, че първо започва с “грубата” идея, след което е направил поредица от вкусови тестове, за да постигне желаният резултат.

“Опитвах шест пъти, докато стигна до желания от мен вкус. Има още някои неща да се изглаждат по дизайн на пакета и по консистенция. Не съм сигурен дали ще комерсиализирам продукта, но ако бъде пуснат някъде в търговската мрежа, вероятно ще е в Метро, тъй като веригата е партньор на изложението ни”, каза още Александър.

Припомняме, че по време на изложението, което е традиционно като част от дисциплината „Иновации и креативност в кулинарните изкуства“, студентите от специалностите „Гастрономия и кулинарни изкуства“ и „Хотелиерство и кулинарни изкуства“ имаха задачата да създадат свои собствени иновативни продукти, както и да разработят тяхното внедряване в реални условия.

Шарена палитра от кулинарни иновации представиха студентите от Институт по кулинарни изкуства към ВУМ – Варна (СНИМКИ)

Продуктите трябваше да са уникални, не съществуващи за дадения пазар, а също така и да предлагат ново преживяване за всички сетива. Преди всичко, обаче, задачата на студентите бе да преминат през целия цикъл от зараждането на една иновативна идея, през планирането и реализирането и, до въвеждане на оперативно производство и позиционирането й като готов продукт на пазара. По този начин студентите използват всички придобити знания и умения от обучението си в университета и демонстрират, че са готови да успеят и в реални условия.

(Visited 17 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close