Айкидо Доджо Варна учи деца и младежи на духовност, ценности и умението да отвърнат на агресията с мъдрост! (ВИДЕО/СНИМКИ)

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

В рубриката “Школите на Варна” младежкото информационно издание Youth Street Varna представя  Айкидо Доджо Варна със сенсей Никола Григоров.

Децата ви имат много енергия? Искате да я насочите в правилната посока и тя да се върне като толерантност и самодисциплина? Искате детето ви да овладява гнева и агресията и да реагира по мъдър и адекватен начин на всяка словесна и физическа атака? Има начин, когато владее методите за самозащита, като в същото време използва силата на духа, за да “обезвреди” всеки агресор без да го нарани.

Искате детето ви да има приятели и ценности?! Всичко, което искате може да се открие на едно място във Варна – Айкидо Доджо Варна със сенсей Никола Григоров.

Представянето на Айкидо Доджо Варна е част от проекта на СНЦ „Пресклуб Варна“ – „Виртуална информационна борса – Школите на Варна” и се реализира с финансовата подкрепа на ЕНЕРГО-ПРО в контекста на инициативата “ЕНЕРГО-ПРО ЗА ОБЩЕСТВОТО” в направление „Детско развитие” и медийното партньорство на СайтЪТ.

Всяка тренировка в Клуб Айкидо Доджо е истинско приключение, в което децата се учат не само на мъдрото бойно изкуство, но и на приятелство, на общуване, на поведение извън стените на залата. Хармонията и дисциплината са приятно изживяване не само за малките възпитаници на клуба, но и за техните родители, които присъстват на тренировките.

С невероятен подход и чувство за хумор сенсей Никола Григоров възпитава и обучава своите възпитаници в техниките на айкидото, а в края на всяка тренировка има и забавна игра, която се превръща в истинска еуфория за малчуганите.

Как учителят е стигнал до създаването на клуба и на какво иска да научи своите последователи? Какво е айкидо – философия, спорт или нещо повече от това?

“Много сложен въпрос! Айкидо за някои е просто време, което си отделят, за да се раздвижат, за други е изцяло философия, за трети е просто момент да се откъснат от действителността.

Това е личен въпрос, затова ще отговоря на въпроса какво е за мен айкидо?

Първо, айкидо ми даде една много интересна перспектива за живота. Аз бях доста затворен човек като характер, преди да вляза за първи път в доджото, така че айкидо ме направи това, което съм в момента. Човек с малко повече самочувствие, с малко повече увереност, когато тръгна да правя нещо непознато.

Даде ми познания за тялото, с което не знаех какво мога да правя допреди. Даде ми възможност да се свържа и да контактувам с много хора, които се занимават с айкидо, и не само. В света на бойните изкуства в 90% от случаите хората са чудесни, така че изградих връзки, които са от голяма полза, емоционална за мен.

Започнах да тренирам преди около 22 години. За първи път желанието ми да си отворя доджо се появи, когато бях син колан. Помня ситуацията, отивах на тренировка при тогавашният ми учител и просто му заявих: “Аз мисля, че като стана черен колан, искам да си отворя зала!”. Той ми каза: “Супер! Опитай се!” Желанието ми беше срещнато от близки и познати по много различен начин. Един от коментарите беше: ” Ти луд ли си, знаеш ли какви майстори има, кой си ти, че ще се пробваш!”. Други бяха: “Пробвай се! Животът е твой!”

Много се радвам, че си запазих огъня и ентусиазма, до момента, в който си отварям зала и този огън все още гори в мен.

Айкидо Доджо Варна съществува вече от 11 години. Аз вече съм оптимист, че не е било случайност и не е било някакъв шанс или късмет това да се случи”, коментира Никола.

Какво развива айкидото физически, емоционално и духовно?

“Айкидо е строго персонално за всеки един човек! В айкидо няма състезателен елемент, нямаме турнири, нямаме двубои. Всеки човек е свободен да избере в какъв аспект иска да се фокусира в айкидо. Има хора, които наблягат изцяло на духовната част. Четат много книги, обсъждаме философия…Опитваме се да разберем дълбокия смисъл на техниките.

Някои хора търсят чисто практичната част в айкидо. Това, което би им свършило работа при евентуална реална ситуация как да се защитят и как да неутрализират атака, която идва към тях”, сподели учителят.

Едно от най-важните неща, на които учи айкидо в днешно време, когато агресията сред подрастващите ескалира, е как да имаш защита, без да нараняваш. Как да тушираш агресията, с която околният свят те залива.

Какво е най-хубавото за малките бойци в айкидото?

“Прителство! Техниките, които не нараняват никого! Умението да не отвръщаме на агресията с агресия! Кълбетата! Игрите в края на тренировката! Това да се защитиш, без да нараниш!”

Какво още споделиха малките сладури, вижте във видеото!

“Айкидо е едно от малкото бойни изкуства, които учат на не-агресия, на това да запазим партньора, не противника. Тези ценности, тази практика, когато бъдат приложени продължителен период от време, остават като част от тебе. Това означава, че в една реална ситуация шансът да не нараниш някого, е много по-голям отколкото да го нараниш.

В нашите тренировки сме далеч от чисто физическия аспект на айкидо.

Аз много разчитам да изградя връзка с всяка едно дете по отделно, да имам реален контакт с него, да е склонно то да сподели всяка една емоция, която би го насочила към някакво действие или бездействие. Във всеки един момент, в който някое дете се не се чувства добре или се чувства прекалено добре аз се опитвам да разбера каква е причината за това, за да мога да бъда подготвен. За мен е нужда да знам защо детето е различно от стандартното състояние, в което е тук на тренировка.

Често съм имал ситуация, в която децата са ми споделяли много лични за тях неща, предизвикателства, през които преминават. В повечето случаи са нормални неща за човешкия живот, но човек изживява по различен начин това, което му се случва.

Питате дали търсят от мен правилният съвет? Правилният съвет е много относително понятие, аз казвам това, което мисля, това, което чувствам. За мен най-силното оръжие за това да задържа интереса на децата, не е това, че показваме някакви невероятни техники, а това, че се опитвам да изградя връзка с тях и те се опитват да изградят връзка с мен. Това се превръща в приятелски кръг, в който заедно идваме с една цел и се развиваме в една посока”, допълва Никола Григовор.

Има ли възрастови ограничения, има ли някакви особени изисквания, за да тренираш айкидо в “Айкидо Доджо Варна”?

“Хванахте ме много подготвен на този въпрос. Още, когато си създавах доджото, имах своя максима, с която исках да бъда запомнен: “Айкидо Доджо Варна – тренировки за всички възрасти!”.

Най-малките ми ученици са на около 3 години, деца от детски градини. Учениците са от 6 години нагоре. Имаме група от тийнейджърска възраст от 16-17. Имаме и голяма група от пълнолетни младежи и работим доста по-сериозни и интересни за мен неща”, каза още сенсей Никола Григоров.

Демонстрациите на клуба са едни от най-интересните моменти по време на детският и младежки културен фолум “Най-сладкият ден”.

Айкидо Доджо Варна се намира в ж.к. “Възраждане” до бл. 52-ри.

Айкидо (合気道, или още 合氣道, ако се използва по-стар стил канджи) е съвременно японско бойно изкуство (гендай будо). Подобно на другите японски бойни изкуства, освен метод на самоотбрана, айкидо е и начин на духовно и физическо самоусъвършенстване. Името „айкидо“ се изписва с йероглифите „ай“ (съразмерност), „ки“ (енергия) и „до“ (път) и най-общо се превежда като „път на хармоничната сила“. Практикуващият айкидо се нарича айкидока. Освен това, в европейските езици се използва още айкидист.

Айкидо е разработено от Морихей Уешиба (наричан от айкидистите О’Сенсей – „големият сенсей“) между 30-те и 60-те години на XX век. В основата на айкидо залягат движения от древната школа Дайто-рю Айки Джу Джуцу (Daitō-ryū Aiki-jūjutsu), в която Уешиба се обучава като млад при Сокаку Такеда.

Айкидо се смята за едно от най-трудните за овладяване японски бойни изкуства. Такемусу Айкидо в превод е традиционно Айкидо и се счита, че това е стила, който пази корените на бойното изкуство без изменения.

Айкидо се състои от широк набор от техники, както с голи ръце, така и с оръжие. Принципите на изпълнение на техниките и със, и без оръжие са едни и същи. Основателят Уешиба казва, че „Боят с голи ръце и с оръжие е едно и също“[

Повече за бойното изкуство можете да научите в Клуб Айкидо Доджо – Варна!

(Visited 163 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close