SafeNet България: Възрастовата граница за онлайн тормоз е паднала до 7-годишни деца!

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Центърът за безопасен интернет, работещ в подкрепа на сигурността на децата онлайн, е пред затваряне. За своето 16-годишно съществуване Горещата линия на Центъра е получила 63 228 сигнала свързани с незаконни и вредни действия срещу деца и младежи онлайн. Те са били разрешени благодарение на намесата на Центъра и партньорските му организации, както и органите на реда. Липсата на съфинансиране и устойчива държавна политика за подкрепа на работата на организацията – част от цялата глобална екосистема за защита на децата в интернет, налагат тя да преустанови дейността си в края на годината.

До момента, другата услуга на Центъра за безопасен интернет – Консултативната линия за онлайн безопасност 124 123, е консултирала и помогнала за преодоляването на 4483 случая, свързани с онлайн тормоз, кражба на профили, заплахи, изнудване и онлайн сексуална злоупотреба с деца, публични обиди и унижаване на личността на децата, както и злоупотреба с голи снимки.

Статистиката на Центъра сочи, особено след COVID-19 пандемията, че сигналите за сексуална онлайн експлоатация са все по-често срещани във възрастта 12-18 г., а възрастовата граница за онлайн тормоз е паднала до 7 г. Това показва, че все по-малки деца са в мрежата и стават жертви в различни онлайн ситуации, затова е от съществено значение техните родители и учители да са добре информирани и подготвени как да реагират на рисковете, които крие онлайн пространството, особено социалните мрежи.

„Младите хора имат нужда от специфична подкрепа, попадайки в критична ситуация онлайн, както и някой, с когото да споделят притесненията си. Да разберат, че не са сами и има начини тези проблеми да бъдат решени. Центърът поддържа не само Гореща линия, на която получаваме ежедневно десетки сигнали, но и Консултативна линия с кратък номер 124 123, която оказва съдействие, психологическа и емоционална подкрепа.

С нашите услуги ние подкрепяме и родителите и учителите на децата, за да могат те да са достатъчно информирани за заплахите, които дебнат онлайн и да имат нужните инструменти, с които да защитят децата си преди те да пострадат. Ето затова очакваме спешна и адекватна подкрепа от страна на държавата, по линия на политики и финансиране, така че сигурността на децата онлайн да бъде гарантиране”, каза Антоанета Василева, координатор на Консултативната линия.

Центърът за безопасен интернет може да помогне на децата в случаи на онлайн тормоз, на откраднати профили, злоупотреба с лични данни и разпространяване на голи снимки. Центърът е доверен партньор на Facebook, Instagram, TikTok, Google и YouTube и като такъв може да свали страница, профил, група в която се разпространяват голи снимки, неподходящо съдържание или се осъществява онлайн тормоз.

От 2005 г. до момента Центърът е инициирал редица кампании, с които да информира децата и цялото общество за неетичните онлайн практики и да помогне на жертвите на онлайн тормоз. Организацията провежда и множеството разнообразни и полезни обучения по темата. До момента през различните семинари и обучения са преминали повече от 30 000 деца и тийнейджъри, над 15 000 учители и 12 000 родители.

В рамките на организацията е изграден и Младежки панел, в който участие взимат младежи между 14 и 19 г. Те имат имат важна роля във всички инициативи на Центъра, развиват своите дигитално-медийни умения и обучават своите връстници по темите за онлайн сигурността.

Повече информация за Център за безопасен интернет:

Българският Център за безопасен интернет действа от 2005 г. с частичната финансова подкрепа на европейските програми “Безопасен интернет” и от 2014 г. – “По-добър интернет за децата”. Дейностите на Центъра се осъществяват от Асоциация “Родители” и фондация “Приложни изследвания и комуникации”.

Основните дейности на Центъра включват обработване на сигнали за онлайн престъпления срещу деца като за детска порнография, изнудване и онлайн сексуална експлоатация на деца, постъпващи на Горещата линия‘; консултиране по телефон с кратък номер 124 123 и по чат-модул на www.safenet.bg на деца, непълнолетни, родители и учители при инциденти на деца в интернет; разработване и провеждане на различни обучения на деца, младежи, родители, учители и други професионалисти; разработване на различни материали, целящи да повишат информираността на обществото за рисковете за деца при ползване на интернет, социални мрежи и мобилни устройства, както и начините за превенция и търсене на помощ.

Центърът е член на европейската мрежа от 35 центъра за безопасен интернет Insafe, както и на Международната асоциация на интернет горещи линии INHOPE, която обединява 42 държави.

(Visited 6 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close