“Robopartans”  –  училището по роботика и програмиране, откъдето децата не искат да си тръгнат! (ВИДЕО И СНИМКИ)

Училище по роботика Робопартанс
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

В рубриката “Школите на Варна” представяме “Robopartans”  –  училището по роботика и програмиране.

Представянето на Училище по роботика и програмиране “Robopartans” е част от проекта на СНЦ „Пресклуб Варна“ – „Виртуална информационна борса – Школите на Варна” и се реализира с финансовата подкрепа на ЕНЕРГО-ПРО в контекста на инициативата “ЕНЕРГО-ПРО ЗА ОБЩЕСТВОТО” в направление „Детско развитие”

Роботиката е подходящ и много интересен за учениците начин да научат програмиране, да опознаят съвременните технологии и да се докоснат до различни науки! По време на курсовете се тренират и важни индивидуални умения, полезни за личностното и професионално развитие на учениците в бъдеще. Занятията по роботика обхващат разнообразни теми, съобразени с интересите и възрастта на учениците между 5 и 15 години.

“Тук целим да запалим учениците по техническите науки. Роботиката е интердисциплинарна наука и съчетава в себе си механика, електроника, програмиране, конструиране и дизайн. Ние сме предимно програмисти.

Искаме да създадем програмисти и да помогнем на пазара на труда след 10-15 години, когато учениците ни пораснат, да могат да се включат в работната сила. В момента имаме следния проблем в България, има нужда от 35 000 програмисти, около 6000 на година, а университетите генерират 3000 годишно. Имаме огромна нужда от подготвени кадри.

Това е нашата мисия, да печелим стотици ученици за това да ги привлечем към някоя от тези науки, които изредих. Дамите могат да правят красиви и приятни за окото роботи, момчетата могат да се фокусират върху механиката, всеки според силата си. Помагаме на учениците да се профилират в тези области. Онези, които са изкарали едно ниво и установят, че роботиката не е за тях, още по-добре! Няма да имат погрешен път в живота, ще се насочат в друга посока”, сподели Александър Павлов, съосновател на веригата училища по роботика.

Той сподели, че в момента се обновява екипа от млади и амбициозни млади хора, които да работят като преподаватели при тях и всеки, който има интерес е добре дошъл.

Алекс сподели и за школата за най-малките, където без екрани, с помощта на роботче, децата правят първите стъпки по информатика и роботика.

“Най-малките ни ученици между 5 и 6г. създават различни програми, с които се учат как да инструктират робота Кобо.

Програмите представляват различни логически блокчета, които се подреждат последователно, като пъзел. Чрез робота Кобо децата усвояват материала по много лесен и разбираем за тях начин”, коментира още Алекс Павлов.

правят първите стъпки

Анжело Стефано Кискуцу е един от лъчезарните млади преподаватели в училището по роботика и програмиране “Robopartans” . Той е възпитаник на МГ “Д-р Петър Берон”, бивш ученик и състезател в Robopartans, приет за преподавател в школата преди две години.

“Децата идват с идеята, че сами ще направят роботи като по филмите. Повечето деца имат ЛЕГО и ние комбинираме любовта към легото и към роботите, споделя Анжело. Той коментира още, че за него роботиката е страст, а по нея го запалило филмчето “Уоли”.

“Роботиката включва много различни специалности. Аз имам обширни интереси, които позволява да ги комбинирам и да видя как стоят заедно механика, електроника, компютърни науки и информатика. За мен роботите са бъдещето, комбинирани с изкуствен интелект. Това в комбинация с генното инженерство е технология на бъдещето и аз имам интерес да я развивам, а защо не и някой ден да имам своя собствена компания за роботи. Науката и технологията могат да правят това, до което имат достъп. Ние, хората, сме тези, които задаваме информацията. Изкуственият интелект не езаплаха, защото той ще бъде подчинен на начина, по който ние го образоваме и третираме”, коментира Анжело.

Анжело гостоприемно ни допусна до учебния процес, за да видим как протичат занятията и колко много умни неща са научили малчуганите, които посещават курсовете при тях.

Момичетата също имат специално място в училището по роботика и информатика “Robopartans”.

Ето какво споделят Мариела Златева и Натали Стойчева, преподаватели в школата.

“Аз съм завършила компютърни системи и технологии в Техническия университет на Варна. От там тръгна интересът към технологиите. Случайно разбрах за школата и установих колко е приятно мястото за децата, как се забавляват, докато изучават нови неща и реших, че това е моето място. Чувствам се комфортно край децата като виждам грейналите им очи в края на всяко занятие”, сподели Мариела.

“Вече година съм част от екипа на “Robopartans. Да виждаш децата, когато вече се справят с нещата, които изучаваме в часовете, когато програмират и конструират сами, е истинско удовлетворение за мен”, допълни Натали.

Сред многото деца, които се обучават в училището по роботика и информатика “Robopartans” е и Георги.

“Тук правя роботи от лего и ги програмирам. Любовта към роботите обаче ме доведе в школата. Най-много ми харесват трансформърсите как се преобразяват от коли в роботи”, сподели детето.

Децата на възраст между 7 и 12 г. конструират и програмират LEGO роботи. Тези комплекти са най-интуитивните и подходящи за ученици на тази възраст. Използват се в повечето кръжоци, школи и училища с техническа насоченост. Подходящи са както за малки ученици, така и за големи. LEGO роботиката е интересна, практична и много близка до децата, тъй като приемат процеса на учене като една игра. Насърчава креативността на учениците, развива пространственото им мислене и ги въвежда в света на роботиката и програмирането по интересен начин.

За да добиете представа от атмосферата в училището по роботика ви каним на виртуална разходка.

Повече може да научите на сайта на училище по роботика “Robopartans”

Или във фейсбук: https://www.facebook.com/robopartans/

Медиен партньор на проекта е независимата информационна медия – СайтЪТ.

(Visited 120 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close