KYBA не е за изпускане!

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Популярният варненски рап изпълнител KYBA ще гостува на най-мащабния младежки фестивал във Варна FunCity+ „ Euphoria“, който ще се проведе на 12 и 13 август на входа на Морската градина. Споделяме една чудесна статия на licata.bg, за да научите повече за него:
KYBA не е за изпускане!
Няма да спрем да повтаряме това има, докато не го чуят достатъчно много хора, които да прибавят поне три нули към слушанията на парчетата на KYBA в Youtube!
Всъщност, все още парчето е само едно – „Late“, но си заслужава от първата до последната нота. Много модерно и в същото време много музикално дълбоко, лично, емоционално и умно. Вибрира на честота, с която подсъзнателно влияе на слушателя.
Ако не беше тази песен, съвсем случайно попаднала ми, и до днес нямаше да знам кой е KYBA. По-точно – нямаше да си спомня кой е той. След като го слушах стотина пъти в последните седмици вече бях сигурна, че трябва да пиша за него, да допълня шума, който заслужава около себе си.
ИВАН КУБАКОВ
„Казвам се Иван Кубаков, роден в град Варна, в момента живея в Австрия. Занимавам се със музика от 18 години, като започнах с пеене, минах през няколко инструмента, след това се фокусирах върху физичната част на музиката. Сега се занимавам със всякакви неща свързани с нея – от измервания до анализ и критика“. Ето така накратко се описва KYBA.
Към всичко това аз ще допълня още малко, за да ви стане ясно, че всъщност половин България вече го познава. Просто имаме къса памет.
KYBA е едно от най-запомнящите се лица от X Factor. Заедно с Мирян Костадинов и Славин Славчев направиха може би най-силния сезон на предаването. Тогава беше едва на 17, гладко избръснат (или все още без брада, не знам), прилежно сценично зализан и с къса коса. С две думи – дете.
ДА БЪДА АВТОР
Малко пораснал, леко брадясал и доста по-рошав, KYBA дебютира 6 години след формата, с псевдоним и тази меланхолична, арендби-соул песен, родила се преди половин година. „Просто осъзнах, че ми е трудно да държа всички емоции скрити от света. Но пък ми е трудно и да ги опиша с прости думи. Затова реших да фокусирам тази енергия в собствени проекти, като започнах с песента „Late“, започна разказа си той, след като няколко дни се гонихме между празничните трапези и от разстоянието България-Австрия, за да можем да се намерим и да поговорим в паузата на студийната му работа.
Винаги съм имал чувството, че съм закъснял или че закъснявам, или по-точно, че изтървавам моменти, които човек не трябва да пропуска.
Така де, песента е адресирана към всички, които са били в подобна ситуация, ситуация в която не намираш себе си, а търсиш и искаш, но просто не става“, казва KYBA.
Усещането му обаче идва от някаква вродена несигурност. „Беше ми супер трудно да повярвам сам в себе си и да създам нещо от емоциите си“, продължава откровено да разказва той, а ние пляскаме с ръце от щастие, че е преборил този страх. Особено след като сподели, че в последните 6 години се е занимавал точно с това – търсене на самия себе си.
„Разбира се, като всеки нормален човек, който чувства, търсех и силни емоции. Любов, понякога болка, често търсех начин да избягам от проблеми, които трябваше просто да преодолея“. С това изречение вече съвсем става ясно откъде идва цялата чувствителност в „Late“. Дали е намерил себе си, няма как да знаем, но определено е намерил добър екип в лицето на Виктор Добрев (дългогодишен продуцент на 100 Кила), с който се допълват идеално. Но преди това да се случи, KYBA е извървял доста дълъг път.
Завършил е Първа езикова гимназия във Варна и решил да използва немския си, като отиде да учи Музикология в университета във Виена. Пък и предизвикал себе си да излезе от комфортната си зона. Потапя се напълно в музиката, която откраднала сърцето му още, когато бил на 6. „Занимавах се с танци. Бях на концерт и след моето представяне излезе вокална формация и започнаха да пеят. Тогава си казах, че и аз искам да пея.
Ясно и просто почувствах нещо, което не съм усещал преди“, спомня си KYBA. След това дошли и всички музикални вдъхновения – Anderson Paak, The internet, Giveon, Lucky Daye, Sting, Michael Jackson, Stevie Wonder, JMSN, KINGS OF LEON, Drake, Sonder, James Brown, Wild Cherry. Толкова разнородни, разностилни и от различни епохи.
МУЗИКОЛОГИЯ
Откакто е във Виена започнало такова учене – софтуери, музикална информатика, тоест дизайн на звука и спектрограми. Стигайки до това ми разказва една супер интересна история за използването на спектрограми, с които е записан звук от дълбините на океана, нетипичен за никое познато същество. В крайна сметка учените решили, че най-вероятно е от необикновено изригване на подводен вулкан. Интересува го научната част на звука и звукоизвличането. Учил е и музикална палеография – стари музикални езици, които все някой трябва да знае, за да чете музиката от преди петолинието. Така заляга над учебниците в последните 3,5 години, а му остава поне още година и половина, защото завършва с две бакалавърски степени.Част от обучението му са и софтуерите и новите технологии, с които се прави музика, но така и не успяват да легнат на сърцето му. Откривайки Виктор Добрев обаче всичко си идва на мястото. В негово лице намира истински гуру в тази материя и започват да обменят страстите си. Виктор го просветлява в новите технологии, а KYBA го въвежда дълбоко в света на нотите.
И още докато сме на тема ноти, той казва нещо наистина важно: „Без ноти мога, без музика – не. Мога да чета ноти и да правя музика по ноти, но времето, в което живеем, не го изисква. Въпреки това смятам, че нотите са много важна част от музикалното развитие на човек. Мога да си представя света без музика, но не искам. Достатъчно са ми сивите неща и смятам, че музиката е едно от истинските и красиви неща, които хората притежаваме, но не оценяваме.
НАКЪДЕ? – НАПРЕД, РАЗБИРА СЕ
След „Late“ е набрал добра скорост и през февруари се прибира, за да снима клипа към нова песен. Буквално преди дни пък завършил вокалите на третото си парче. Все още обаче не обещава EP. Той е от хората, чийто фокус не гони далечни цели, а само всеки следващ проект, все едно е единственият и последният.
През годините е изписал тетрадки с хиляди листове с авторски песни, но онази прословута несигурност, за която ни разказа още в началото, го накарала да ги изхвърли в коша. Свири на толкова инструменти (тромпет, китара, пиано), че практически може да направи песента си от вокалите до последната изсвирена нота. Но… не иска. Иска да има още някой в отбора, иска да чува и обменя мнение. Така се намерил и с Виктор.
Днес KYBA записва вокалите в дома си във Виена, праща ги на Виктор и така онлайн сглабят песните. До скоро обаче, му се налагало да пътува до България, за да записва. Малко професионална техника и този ангажимент отпаднал. Записите не били единствената трудност, пред която се е изправял в последно време. Видеоклипът на „Late“, сниман във Виена, също се оказал костелив орех. Всичко вървяло по план докато не започнали снимки и точно тогава било обявено извънредно положение. “Обадиха ми се вечерта и ми казаха: “Утре в 9 ч снимаме, иначе няма клип”, спомня си KYBA.
АДРЕНАЛИН
В свободното си време обича да се катери, да кара ски, сноуборд, сърф и кайт, като доказателство за постоянния му стремеж да се вади от зоната си на комфорт. Обича адреналина, но контролирано, както сам казва. Историите му от тези занимание отстрани обаче съвсем не изглеждат толкова контролирани. Чупил е крака, ръце, опашка и ребра от ски и борд. Ако контузията е по-лека – става и продължава, съвсем не отчита болката като фактор. Но пък и признава: „Обичам да практикувам тези спортове, когато съм емоционално изтощен“.
Другото му съвсем ново хоби е аналоговата фотография. Запалил се по нея от около година. Снима с наследствен Зенит, който бил първо на дядо му, после на баща му, а сега е с него във Виена. Споделя страстта си по 35-милиметровите филми и с музикалния си партньор Виктор Добрев, с който често излизат да снимат в тандем.
Източник: licata.bg
Снимка:KYBA
(Visited 9 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close