Crazy Force: “Лудата” сила на брейка, съчетала с усмивка танц, спорт и акробатика!(ВИДЕО/СНИМКИ)

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

В рубриката “Школите на Варна” младежкото информационно издание Youth Street Varna представя брейк формация Crazy Force , създадена и ръководена от Кирил Райчев.

Представянето на брейк формация Crazy Force е част от проекта на СНЦ „Пресклуб Варна“ – „Виртуална информационна борса – Школите на Варна” и се реализира с финансовата подкрепа на ЕНЕРГО-ПРО в контекста на инициативата “ЕНЕРГО-ПРО ЗА ОБЩЕСТВОТО” в направление „Детско развитие” и медийното партньорство на СайтЪТ.

Където и да се появят, сладурите от  брейк формация Crazy Force носят невероятно настроение и вдигат адреналина. А те са част от всяко значимо събитие във Варна и са истински магнит за публиката.

В края на миналата година стартира обучение на нова група деца, които тренират в НЧ “П.Р. Славейков” в ж.к. “Владиславово”.

За началото и пътят във времето на брейк формацията, разказва нейният създател Кирил Райчев:

“Началото е далечно, още през 1984 година в родния ми град Ямбол. Тогава брейкът не се танцуваше толкова явно, танцуваше се по училищата вечер, по улиците. Постепенно брейкът се разви, навлезе навсякъде, в младежките домове, започнаха да се правят първенства по брейк на национално ниво, в които винаги сме участвали.

По-късно, когато аз дойдох във Варна, през 1993 година, брейк вълната беше затихнала, всеки беше поел по своя път и нямаше кой да танцува. Тогава със съдействието на община Варна, дадоха ни зала в Младежкия дом, така стартира всичко.

Много е радостно, защото в годините много хора минаха през тази зала и се развиха, поеха своя път в живота, но сред тях имаше и такива, които направиха свои школи по танци. Това е много радостно за мен, че продължават да развиват наученото и да ме надграждат. Благодарен съм за това, защото то означава, че моите усилия не са били напразни през годините.

В момента формацията работи в НЧ “П. Р. Славейков” във “Владиславово”, където работим с школа по брейк денс за най-малките. В момента децата, с които работим, са на 5 годинки. Много от тях са деца на вече възрастни хора, които са тренирали при мен.

Водя школа от 1997 година, когато те са били тийнейджъри, но днес искат техните деца да тренират.

Брейкът никога не е изпадал в репресия. Това е танц, който развива всичко, като започнем от физическите качества на човек, развива и ума, тъй като е технически танц.

Той е взел най-доброто от всички танци, както от акробатика, земна гимнастика, той е “щипвал” отвсякъде различни елементи и все още е най-атрактивният танц в света”, разказва Кирил Райчев.

Формация “Крейзи форс” приема всеки, който желае да танцува без ограничения във възраст, физически възможности и пол. В школата не просто танцуват, а се забавляват, споделят и градят приятелски отношения.

“Във всеки човек има доза лудост. При нас адреналинът, който изпитваме по време на участия, ни кара да извадим тази лудост на показ.

Призовавам родителите да намерят подходящото място за своето дете, където то да изявява своя талант и да се развива, било то да пее, да рисува, да танцува… Важно е децата да са ангажирани с нещо и да го правят с желание, за да се занимават с нещо смислено. Ако решат да се занимават с брейк, да заповядат при нас!”, допълни Кирил Райчев.

Ето и повече информация за стила брейк денс:

Брейк данс е наименование на оригиналния танц breakin, получил известност в район „Бронкс“ на Ню Йорк сред млади пуерториканци и афроамериканци в края на 60-те и началото на 70-те години на XX век.

Обикновено се изпълнява на фънк или хип-хоп музика. Предхождан е от танц на име Rockin’ – по-късно известен като Up Rockin’. Up Rock-ът представлява въображаема ритмична схватка между двама или повече танцьори, в която нарушаването на ритъма и докосването на противника са признак на слабост. Всичко останало се оставя на въображението на импровизатора: стрелба, удари с ножове, с ръце, лакти, колена, хвърляне на бомби и всякакъв вид прийоми за понижаване концентрацията и издръжливостта на другия. Rockin’ придобил изключителна известност сред бандите и бързо се разпространил като начин за съревнование. Започнали да се организират състезания, в които победителят можел да вземе името на загубилия (както и други неща, на които са държали тогавашните бандити;) Стилът се развил и боят все повече се превръщал в танц.  Латиноамериканците въвели множество традиционни за тях стъпки.

Появата на първите B-boys и B-Girls е тясно свързана с името на първия ДиДЖей — Cool Dj Herc е човекът измислил миксирането на два грамофонни записа и е първият използвал така нареченото Loop-ване, за да получи от две еднакви фънк парчета първия Break Beat. Неговите партита се славят с наелектризиращите Break-ове(за по-кратко) и с хората, които за първи път започнали да слизат на земята и да танцуват така, както им подсказва сърцето (и им позволява тялото).

По същото време на западния бряг на САЩ независимо се развива танц на име Locking, известен още като Campbel Lock. Характерни движения за него са въртене на китките, сочене в различни посоки; включват се различни видове походки, стъпки и скокове. Изключително енергоем и динамичен Locking-a се състои от краен брой известни движения с елементарна за изпълнние техника. Отношението и субстанцията на оригиналните изпълнения, обаче биха представлявали трудност за всеки танцьор.

Poppin разпространен от групата Electric boogalos, които представят огромно разнообразие от стилове: King Tut, Waving, Hitin, Sleepy style, Crazy Legs и т.н. Тези две танцови течения също се вписват като част от медийното заглавие „Брейкденс“.

През 80-те години всички описани стилове добиват широка популярност под познатото общо наименование-breakdance. Принос за това има група на име Rock Steady Crew, която изнася концерти из Европа и САЩ пред десетки хиляди души публика. Вестниците и телевизиите обръщат серизно внимание на тази новост. Излизат множество статии, записват се филми и предавания, които засягат живота и дейността на брейк танцьорите. Следва период, в който хип-хоп културата претърпява развитие в Европа, където започват да се организират все по-големи брейк форуми, концерти и състезания.

В наши дни всеки от описаните стилове е претърпял сериозно развитие в техниката и есенцията на изпълнение. Съществуват професионални състави, танцьори и организации. Интересът към тези танци става все по-голям, а танцьорите все по-отдадени на работата си. Брейк танцьори печелят повечето комерсиални танцови състезания. Брейкъри се появяват във всеки трети музикален клип. Брейк състави има по целия свят, на всеки континент, във всяка държава, а в някои- във всеки град.

(Visited 30 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close