Artistix – нежното лице на “стихията” хип-хоп във Варна! (ВИДЕО И СНИМКИ)

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

В рубриката “Школите на Варна” младежкото информационно издание Youth Street Varna представя  Хип-хоп формация Artistix – нежното лице на т.нар. стрийт танци във Варна.

Представянето на   Хип-хоп формация Artistix е част от проекта на СНЦ „Пресклуб Варна“ – „Виртуална информационна борса – Школите на Варна” и се реализира с финансовата подкрепа на ЕНЕРГО-ПРО в контекста на инициативата “ЕНЕРГО-ПРО ЗА ОБЩЕСТВОТО” в направление „Детско развитие” и медийното партньорство на СайтЪТ.

Винаги широко усмихнати, кипящи от зареждаща и заразяваща енергия, момичетата са сред любимките на публиката навсякъде, защото отвяват като тайфун скуката и носят невероятно настроение.

“Артистикс” е хип-хоп танцова школа, която създава вълнуващи танцово-театрални културни продукти, основани на техниките на уличния стил. С усмивка на лице приветстват деца от 4 годишна възраст и нагоре, готови да се потопят в света на танца.

“Артистикс” точките за тренировки се намират на три уютни места – на адрес ул. Русе 49 (в сградата на Македонския дом), в читалище “Просвета” (квартал “Аспарухово”) и читалище “Елин Пелин” (квартал “Трошево”).

Водени от страстта към танца, в „Артистикс“ се стараят да запознаят танцьорите с историята и еволюцията на уличната култура, както и с нейните ключови техники и стилове.

В “Артистикс” проявяват особено внимание към развитието на двигателната култура, насърчаването на здравословния начин на живот и неповторимия стил на всяко едно от децата. 

В “Артистикс” знаят, че всеки е уникален и умеят да ценят това!

Руми Михова, лъчезарната създателка на хип-хоп формация “Артистикс”, се занимава с танци от 2007 година, като от тогава не спира да търси предизвикателства в своя спортен и творчески път. Тренирала е баскетбол, волейбол, хандбал, класически балет, художествена гимнастика, докато стигне до това, което истински я радва и удовлетворява.

“Танците сами ме намериха и останах вярна на танцовия свят. Това е моето нещо.  Хип-хопът е цяла култура. Освен танците (брейк), в уличната култура се включват три други елемента – графитите, емсиинга и ДЖинг.“

Това е начин на живот, слушането на определена музика, специфично поведение, разбирането за обществото, за приятелството. Това е нещо голямо.

Идеята за “Артистикс” стартира като за школа за танци, но в един момент у мен се зароди желанието да бъде нещо повече, да правим танцово-театрални постановки, базирани на уличния стил.

Исках да смеся артистичността със спорта, всъщност танците са изкуство, което изисква харизма, излъчване, увереност, много личностни качества се създават. Приятелствата са неразделна част от това.

Момичетата са не просто екип в залата и на сцената, а и в живота. Това беше моята идея – да създам едно мини общество във Варна, място, където хората могат да намерят утеха, начин на изразяване, без да се притесняват от критики и клишета.

В годините в моя танцов опит съм преминала обучение в различни стилове, като аз лично най-много съм наблягала на хип-хопа и хаос танците. Тук много държа на основните стъпки на хип-хопа, като естествено смесваме с новите течения, тъй като културата се развива.

Като учител тръгвам първо от основите. Хаос танците са малко по-далеч от хип-хоп културата, но се включват като стил в състезания и за мен са голяма любов. Те учат тялото на друг вид движение, на свобода, на чуваемост на музиката. Учила съм хаос танци от един американски учител, Jardy Santiago, благодарение на това велико нещо интернет.

Година и половина всяка седмица по два пъти работихме онлайн заедно, паралелно с всички останали уроци в различни стилове, които съм вземала като брейк и попинг”, коментира Румяна Михова.

Относно спектакъла “Кутия за чувства”, който пожъна огромен успех, Руми сподели:

“Идеята беше този спектакъл да пресъздаде всички 8 емоции, които човек изпитва в своя живот – презрение, страх, гняв, любов, омраза, тъга, отвращение, щастие. Спектакълът е базиран на 8 танцови миниатюри, като всяка от тях разкрива определена история, изразяваща въпросната емоция. Като се има предвид, че се танцува от деца на различна възраст, се постарахме историите да бъдат вдъхновени от живота на самите деца, да пресъздадем нещо, което те са преживели и ще успеят да го изразят посредством танците.

За мен танците са енергия, хоби, бягство от ежедневието, те събират всички емоции, които можем да изпитаме. Танците са моето нещо и се чувствам страхотно, когато съм тук. Всички тези готини хора около мен много ме зареждат и танците за мен са бягство, убежище от всичко, което се случва около мен. И естествено поддържам страхотна форма, споделя Виктория Начкова от “Артистикс”.

Пресияна е на 9 години и смята, че танците осмислят цялото й ежедневие. Мартина е на 10 години и споделя, че дори в свободното си време танцува пред огледалото. Креми също е на 10 години и призна, че когато не е в залата и не танцува, се чувства тъжна. Елица обича да танцува хип – хоп, защото в залата се чувства щастлива. Маги Стойкова е на 15 години и споделя, че разпуска в залата и сред приятелите си от школата.

Едно друго Маги – Маги Борисова е на 23 години, тренира от 3. Вече участва като хореограф. Руми Михова я мотивира да отвори своя школа по хип – хоп. Доволна е, че ходят по състезания и мечтае за изява на най-престижните сцени и събития.

Ема е на 17 и споделя, че Руми дава шанс на всеки да се изяви, което развива характера на танцьорите. Далия е от три години в групата, като не крие, че вече е далеч по- уверена в способностите си от началото. Моника е на 13 години и смята да продължи да споделя емоцията, наречена “Артистикс” още дълго.

Симона е на 15 години и коментира, че отношението към всеки в залата е индивидуално и специално. Сияна е на 14 години и танцува от над две години. Разкрива, че танците свързват всички в групата и ги правят неразделни. Важно според нея е това, че всяка хореография има свое послание и смисъл, което всеки тълкува по свой начин, но винаги е въздействащо.

Какво още споделят сладуранките, вижте във видеото!

Емоцията, наречена “Артистикс” споделят и родителите, които са неразделна част от екипа.

Повече за Артистикс може да видите ТУК:

Уебсайт: www.artistixcrew.com

Instagram:  https://www.instagram.com/artistixcrew/

Facebook:  https://www.facebook.com/Artistix.crew

Tik Tok:  https://shorturl.at/rNPZ7

(Visited 271 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close