282-сантиметрова кула спечели Националното състезание за креативни умения “Varna Spaghetti Engineering”

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Призът отива в Професионалната гимназия по архитектура, строителство и геодезия в Шумен, със статуетка са отборите на Стара Загора и Варна

Кула с височина 282 сантиметра, която издържа успешно най-сериозния тест – за земетръс, стройност и креативност, спечели първото място в осмото издание на Националното състезание за креативни умения “Varna Spaghetti Engineering”, което се проведе днес във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. Организатор и домакин на събитието е катедра „Строителство на сгради и съоръжения“, а екипът на състезанието е носител на престижната награда „Варна“ за 2019 г.

Кулата-победител бе проектирана и изпълнена от отбор „Апокалипсис“ на възпитаниците на Професионалната гимназия по архитектура, строителство и геодезия в Шумен. На второ място се класираха „Непобедимите“ от ПГСАГ „Лубор Байер” в Стара Загора, а трети станаха „Спагети Арт 2“ от ПГСАГ „Васил Левски“ във Варна. Отличието на Студентския съвет на Варненския свободен университет за най-сплотен отбор отиде при учениците от „Кръгът „Мисъл“ от ПГСАГ „Ангел Попов“ във Велико Търново.

В надпреварата участваха 13 ученически отбора от водещите професионални гимназии по архитектура, строителство и геодезия във Варна, София, Пловдив, Стара Загора и Велико Търново, Шумен и Бургас. Победителите бяха определени от професионално журито, което оценяваше височина, стройност, икономичност и креативност. 12 от 13-те кули преминаха през изпитанието за устойчивост, което симулира земетръс и запазиха целостта си.

Специалната награда на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране – Регионална колегия Варна, бе връчена от инж. Снежана Милева на отбор „Липстик“ от СГСАГ „Христо Ботев“ – София. „Продължавайте да развивате своята креативност в училище, надградете образованието си тук – Във Варненския свободен университет, където Ви очакват добри, можещи и знаещи специалисти, а след това ви очакваме в нашите редици“, каза инж. Милева. Инж. Стамат Стаматов от Камарата на строителите в България – Регионална колегия Варна, допълни, че в университета бъдещите инженери ще намерят и много истински приятели. Той връчи специалната награда на КСБ на отбор „Порте“ от ПГАСГ “Арх. Камен Петков” в Пловдив. Арх. Георги Найденов от Камарата на архитектите в България отличи „Илевън Би“ от ПГСАГ “Никола Фичев” в Плевен и припомни за своите студентски години в специалност „Архитектура“ на ВСУ „Черноризец Храбър“. Наградата на Съюза на архитектите в България бе връчена от председателя на регионалната колегия във Варна – арх. Николай Рачински на отбор „Нови надежди“ от Стара Загора, който впечатли журито и публиката с ортогоналната си основа. „Всички отбори създадоха отлични структури и прекрасни обеми, в които видях бъдещите модерни небостъргачи“, коментира арх. Рачински. Деканът на Архитектурния факултет на ВСУ „Черноризец Храбър“ доц. д-р инж. Росица Петкова – Слипец отличи отбор „Тухли“ от ПГ по строителство, архитектура и геодезия „Кольо Фичето“ в Бургас за отличното им медийно представяне.

Студентите на Варненския свободен университет от специалностите „Строителство на сгради и съоръжения“ и „Архитектура“, които влязоха в ролята си на ментори на ученическите отбори, дадоха истински пример за сплотен екип. Не случайно те бяха определени като „златния клас“ на състезанието. Бъдещите архитекти и инженери не само помагаха, но и съветваха учениците за различни професионални трикове за създаването на красиви и устойчиви кули. Голяма част от менторите-студенти на ВСУ „Черноризец Храбър“ са участвали като ученици в престижното състезание, което е оказало влияние при избора им на университет. „Състезанието създава приятелства за цял живот“, споделиха те.

 Националното състезание „Varna Spaghetti Engineering“ е един от най-успешните формати за провокиране на нестандартното мислене и въображение на младите хора. Като организатор и домакин катедра „Строителство на сгради и съоръжения“ на Варненския свободен университет желае да събере на едно място ученици от професионалните гимназии, студенти на ВСУ „Черноризец Храбър” и професионалисти от строителния бранш за създаването на уникални строителни конструкции от спагети, като провокира креативност, изобретателност, екипен дух и едновременно с това развива интереса им към професията на строителя.

IX издание на състезанието за креативни умения “Varna Spaghetti Engineering” ще се проведе на 17 и 18 ноември 2023 г., като темата му ще бъде „Отваряеми мостове“.

По традиция партньорите, подкрепящи проекта, са „Савимекс“ ЕООД с продукти “Златен клас”, Камарата на строителите в България, Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, Камара на архитектите в България и Съюз на архитектите в България. Вестник “Строител” – официалното издание на Камарата на строителите в България, е медиен партньор на събитието.

Още снимки в сайта на ВСУ “Черноризец Храбър”

https://www.facebook.com/VarnaFreeUniversity
(Visited 2 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close