Варненецът Дениел Нанков с много силен рекорд на световното по плуване в Мелбърн!

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Дениел Генадиев Нанков стана първият българин, който изплува 100 м св. стил под 48 секунди. 19-годишният експлодира на първи пост на правата ни щафета 4х100 м св. стил с време от 47.81 секунди (на малък, 25-метров басейн) на световното първенство в Мелбърн. На двете дължини варненецът обърна с 22.55 секунди сподели информация на Иван Цанов във фейсбук Десимира Тончева. .
С фамозното си постижение студентът в Йейл (САЩ) вече се нарежда сред такива гиганти на домашното спортно плуване като Атанас (Буби) Гинчев и Валентин Попов. Буби Гинчев, известен като Боянския лъв, е първият нашенец, който фиксира време под една минута на малък басейн (25 метра) на същата дисциплина. Гинчев е единственият български плувец заради когото тълпи от зрители са се стичали по басейните да го зърнат поради физическата му красота. Валентин Попов, познат като Вальо, за сефте слиза под минута на стотака кроул, но на голям басейн (50 метра). След като заминава за Франция, още по времето на живковизма, следите му се губят. Смята се, че никой потомък на хан Аспарух оттогава не е говорил публично с него.
Стилът на Нанков е уникален. Не ми прилича нито на Есперансата, нито на Стефан, нито на Ляма. Негов си е. Красота и мощ.
Рекордьорът на 100 м св. стил се счита за Цар на плувците, а дисциплината се нарича кралска. На езика на светите братя звучи по-добре обаче царска. Нему всеки му се кланя, а славата му допира небесата. Короната е тежка и инкрустирана с бисери и диаманти с размерите на кюстендилска слива. Струва ми се, че тепърва за Нанков ще се говори. Имаме си Цар.
Следете първенството по БНТ и с коментарите на Николай Кръстев, Василен Димитров и Виктор Русинов. Четете и BGswim.com и се присъединете към Групата във Фейсбук Плуване и Водна топка.
Снимка: FINA
(Visited 4 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close