160 млади астрономи се включиха в 49-та Национална астрономическа конференция във Варна

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Успешно приключи 49-та Национална младежка астрономическа конференция, 7-9 април 2023 г. Това съобщи директорът на НАОП “Николай Коперник” в морската столица Свежина Димитрова, предаде СайтЪТ. Над 160 млади астрономи се включиха като докладчици и слушатели в работата на конференцията. Бяха връчени наградите”Николай Петров” на най-заслужилите абитуриенти, кръжочници в НАОП – Варна, грамотите на първенците от 5-6 клас в областния кръг на Националната олимпиада по астрономия, както и победителите в конкурса за “Космически великденски яйца”.

На откриването на конференцията присъстваха началника на РУО – Варна д-р Ирена Радева, Мими Ганева, който връчи поздравителен адрес от Лилия Христова – директор дирекция ОМД на община Варна, астрономи от ИА към БАН, преподаватели от СУ”Св.Климент Охридски”, учители и ученици от обсерваториите и училища в страната. Виртуално на откриването присъстваха и поздравиха участниците д-р Янко Николов – Аржентина, д-р Станимир Мечев – Канада, Валентин Велков – Тайланд.

На конференцията бяха изнесени 48 много интересни и съдържателни доклада, при много голям интерес от страна на слушателите.

По традиция на в събота се проведе състезанието на знаещите, много оспорвано и с неочаквани обрати.

“Благодаря на всички участници реално и виртуално и до нови срещи на 50-та юбилейна конференция”, каза още Свежина Димитрова.

(Visited 9 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close