Младежи от Търговската гимназия във Варна посветиха своето лято на това, да преписват “История славянобългарска”

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Императивът на Паисий днес звучи с особена сила: “Българино, знай своя род и език”. Да превърнеш това послание в мисия, е успяла учителката по български език и литература Веселина Трендафилова във Варненска търговска гимназия.

Изумителен е фактът, че 15-годишни младежи са посветили своето лято на това, да преписват “История славянобългарска” на Паисий. Какво е било това огнено слово на учител, който запалва искрата на познанието?

“Младите хора днес не четат, младите хора днес стоят само в социалните мрежи, за да споделят безсмислици и суета”. Нищо подобно. 15 ученици от IX клас на ВТГ “Г. С. Раковски” са посветили своето време на Паисиевото дело, а други продължават да преписват. Изумителен е факта, че цялото семейство на Антония Досева от IXА клас се включва в тази благородна мисия – първо ученичката преписва, а после нейният дядо прави достоен обков от дърворезба, за да се постави сакралния текст.

В родолюбивата мисия се включват Ралица Костадинова, Елис Андреева, Валентин Киряков, Паола Кръстева, Митко Кънчев, Франсуи Нигохозова, Тея Вълкова и Деница, които дълги часове наред преписват заветния текст.

Нека помним! Защото тази година ние бележим 300 години от рождението на Паисий и 260 години от написването на “История славянобългарска”. Какво по-достойно почитане на това! Всеки да препише страница от свещения текст. Как иначе да разберем, че всеки, който чете историята ще може да управлява себе си и своя дом, а и своята държава.

“Това е традиция в Търговската гимназия, която в днешното бездуховно, консуматорско време добива особена символика, когато писаното слово се превръща в калиграфски текст, в ръкопис, който излъчва споделена емоция. Тогава учителят е изпълнил дълга си към словото. Не е възможно да зъдължиш младите хора да напишат домашно, но можеш да ги вдъхновиш да извършат нещо значимо. Това трябва да бъде споделяно”, коментира Жечка Георгиева, директор на престижното учебно заведение.

Следовници на Паисий са учителите по български език и литература Веселина Трендафилова, Мариана Димитрова, Галина Николова, Янита Янкова и Петя Даскалова.

(Visited 3 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close