100 деца от Варна в научния фестивал „Ало Космос“

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

100 деца от 15 училища, организирани от Община Варна, участваха в третото издание на научния фестивал „Ало, Космос! Говори България”, който се проведе в София. Те са част от кръжоците на Народната астрономическа обсерватория и планетариум “Николай Коперник” във Варна. Миналата година децата участваха дистанционно.

Обсерваторията има собствен щанд, на който представя интересни проекти на своите ученици и учени. Показани са подвижни звездни карти, телескоп за наблюдение на Слънце – тип Коронадо, набор за демонстриране на оптика – действие на око, телескоп, отражение и пречупване на светлина и др.

Варненските астрономи участваха активно и в събитията – с лекция и различни демонстрации, и три работилници: Галактичен зоопарк – д-р Янко Николов, Изработване на комети – д-р Ева Божурова и Уъркшоп – Фази на луната – д-р Ева Божурова и Антоанета Аврамова –Бончева.

За първи път във фестивала се включват участници от сателитния център на Европейския съюз в Испания и от Тайван, д-р Суати Мохан – американски аерокосмически инженер, ръководител на операциите за мисията на НАСА “Марс 2020”, организирана е и виртуална разходка из Европейската организация за ядрени изследвания – ЦЕРН. 

(Visited 6 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close