ТУ – Варна – домакин на националното средношколско състезание „Енергетиката и ние 2024“

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Днес на територията на Електротехническия факултет в Техническия университет – Варна беше официално открит финалният кръг на осмото национално средношколско състезание “Енергетиката и ние 2024” на тема: „Технология за устойчив енергиен преход“.

В мащабния форум, организиран от университета, Община Варна и Регионално управление на образованието – Варна, тази година участват 85 ученици – финалисти, с 31 учители – ръководители на екипи от 21 училища от 16 града в страната. Учениците от IX до ХII клас, успешно преминали първия етап от състезанието, имат възможността да изложат иновативни макети и разработки, които се отличават с креативност, социална значимост и приложимост. Сред тях са яхти и градове на бъдещето, еко-селища, домашни ветрогенератори и топлоелектроцентрали, електрическа кола, плаваща атомна централа, енергонезависими сгради и др.

Състезанието беше открито в присъствието на проф. д-р Драгомир Пламенов, ректор на ТУ – Варна, доц. д-р инж. Мария Маринова, зам.-ректор „Учебна дейност“, доц. д-р инж. Юлиан Рангелов, декан на Електротехническия факултет и гостите Богдана Радева, ст. експерт в РУО – Варна и Юлия Вълчева, гл. експерт в отдел „Младежки дейности“ в Дирекция „Образование и младежки дейности” в Община Варна. Присъстваха бизнес партньори от: Електроенергиен системен оператор ЕАД, ЕРП Север, ЕРП Златни пясъци, АЕS България ВяЕЦ “Свети Никола”, Калиакра Уинд Пауър АД, Агрополихим АД, SolarPro, Електромонтажи Варна ООД, АЕЦ Козлодуй, които традиционно подкрепят състезанието и участват в комисиите за оценка на проектите на учениците.

Приветствено слово към участниците и гостите отправи проф. Пламенов, ректор на университета и отбеляза: „Радвам се днес да видя препълнената ни аула с толкова много ученици от цялата страна. От името на цялото академично ръководство на Техническия университет – Варна и лично от мое име, приемете нашата искрена благодарност към всички вас за участието и ангажираността в осмото национално средношколско състезание “Енергетиката и ние”, което се провежда в навечерието на 50-годишния юбилей на катедра “Електроенергетика” към Техническия университет – Варна. Вашият труд и стремеж към знание и иновации са изключително важни и мотивиращи за нас като домакини. Финалният кръг на това състезание не само ще засили нашето сътрудничество и обмен на знания и опит, но и ще даде възможност днес и в бъдеще да получите подкрепата от енергийните лидери в страната ни. Благодарение на всички вас, днес нашият университет е сцена на енергийни иновации и предизвикателства. Вярваме, че тези усилия ще бъдат началото на един по-светъл и енергичен свят, в който знанието и иновациите ще бъдат движещата сила.“

Състезанието продължи през целия ден като ще бъдат оценени и определени победителите в пет категории: макет, презентация, портфолио, образователен модул и демонстрационен клип. Изработените от учениците макети ще останат изложени във фоайето на Електротехническия факултет на ТУ – Варна през целия ден.

(Visited 26 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close