Суперталантът на  ПСК „Черно море” Дениел Нанков стартира участието си в Бръшляновата лига на САЩ през октомври

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Суперталантът на  ПСК „Черно море” Дениел Нанков стартира участието си в Бръшляновата лига на САЩ през октомври, разкри ексклузивно пред swimming.bg най-бързият българин на малък басейн.

Варненецът в момента е в родния си град, където преди броени дни се пусна в международния турнир Black Sea Cup, а в момента се готви за европейското по плуване под 23 г., което ще се проведе в началото на август в Ирландия.

Състезателят на треньора Никола Петров сподели, че e амбициран на 100 % да помогне на университетския си отбор в Йейл за върхово представяне в Бръшляновата лига през новия сезон. Варненецът с ангелска визия и великанска доза талант, лауреат на фондация „Димитър Бербатов”, завърши с отличие Математическата гимназия в морската столица, а впоследствие бе приет в „Йейл юнивърсити”.

Дени пребивава една година в Mercerburg Academy, Пенсилвания – важно стъпало по пътя към обучението му в Йейл, което стартира в края на лятото.

„Училището, в което бях, ми помогна изключително бързо да се приспособя към местните условия. Учителите и състезателите там ми съдействаха бързо да се адаптирам и да опозная американския живот, да усетя какво означава да си американец”, разказава Нанков. Обучението му там приключило през май.

„На 20 август трябва да бъда в кампуса на „Йейл юнивърсити”. Предвидена е аклиматизация в рамките на няколко дни. И още: разглеждане на кампуса, запознаване с класовете, които ми предстои да взема, с плувния басейн на университета”, добавя Дени. И разяснява, че системата на обучение в Щатите е така структурирана, че до втората година реално нямаш конкретна специалност. Първите две години шампионът от ПСК „Черно море” ще изучава предмети, които са му интересни и пасват персонално на неговия натюрел – математика, физика и програмиране.

„Сезонът в Бръшляновата лига започва през октомври и продължава до март. Графикът е доста плътен и се надявам отборът да се развие максимално добре”, добавя Нанков.

Открехва, че главната му цел в близка перспектива е да покрие норматив за олимпиадата.

„Имам шанс да се преборя за квота още на европейското първенство по плуване под 23 г. в Дъблин, Ирландия, в началото на август. Прозорецът за квалификации беше отворен още през март 2023 и ще затвори през юни 2024 г.”, уточнява студентът в Йейл.

Университетът на Дени е магнит за милиони

Университетът Йейл се счита за една от най-влиятелните образователни институции в целия свят. Член е на Бръшлянова лига – сдружение на престижни американски висши учебни заведения и същевременно е и една от най-старите гимназии в САЩ.

Негови възпитаници са Нобелови лауреати, популярни политици и спортисти. Основан е през 1701 г. от студенти, завършили Харвард. Към днешна дата престижното висше училище е разделено на 12 колежа и хостели, във всеки от които има около 450 студенти.

Главният университет на Йейл се намира в Ню Хейвън, Кънектикът – на час и половина от Ню Йорк и на 4 часа от Бостън. Централният и западният му кампус заемат около 300 хектара. Сградите на колежите са класически пример за традиционната английска архитектура от XVIII век. В допълнение към тях има многобройни изследователски лаборатории, над 20 библиотеки, музеи, галерии, ботаническа градина, многофункционални спортни съоръжения, включително собствено голф игрище и футболен стадион.

Университетският кампус е защитен от собствено полицейско управление

Университетът е първата образователна институция със собствен символ от 1889 г. – булдог, наречен Красивия Дан. И до днес кучетата като символ се заменят, като биографиите им се записват и публикуват. Към днешна дата символът на Йейл е Красив Дан XVI.

Повече от 1 милион долара се изразходват ежегодно за финансиране на научни изследвания на първокурсниците в университета Йейл. Щастливците, които учат там, отсядат или в кампус, или извън университета. Кампусът е разделен на няколко студентски резиденции. Цената на настаняването за година варира от $4000 до $8000 годишно, в зависимост от вида на корпуса (2, 3 или 4-местни стаи).

Университетът е основна атракция на Ню Хейвън, Кънектикът. Разполага с исторически сгради, кули, арки и други забележителности, изградени от известни архитекти. Има различни факултети – медицински, по теология, правен, за природни и хуманитарни науки, за изкуство, горско стопанство, архитектура, театрално изкуство…

Най-известната забележителност е фантастична библиотека, която разполага с уникален фонд от над 11 милиона книги, различни архиви, записи и исторически експонати. Смята се, че това е третата по големина библиотека в САЩ. На първо място е библиотеката на Конгреса на САЩ, която разполага с около 33 милиона книги.

През 1832 г. е създадена художествената галерия на Йейл. Университетът се гордее и със собствен музей.

(Visited 2 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close