Студенти на ВСУ “Черноризец Храбър” създадоха калкулатор за здравни ползи от активно движение

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Студентите Кристофър Брасков, Димитър Попов и Адил Рехман – четвъртокурсници в специалност “Информатика и компютърни науки“ на ВСУ “Черноризец Храбър“ създадоха калкулатор за здравни ползи от активното движение. Уеб приложението е публикувано в сайта на университета и в него всеки желаещ може да провери необходимото му количество дневни калории, съобщиха от пресцентъра на висшето училище.

Калкулаторът, който е двуезичен, използва специална формула, базирана на възраст, пол, височина, тегло и степен на активност на човека, за да пресметне колко калории трябва да приема дневно за поддържане на желаното тегло. Вторият калкулатор определя колко калории са изгорени по време на активна дейност при вървене пеша, каране на велосипед или бягане. “Нашият калкулатор дава много по-точен метод, чрез който можете да постигнете по-здравословен начин на живот“, коментират студентите.

Идеята за създаването на уеб калкулатор за здравни ползи от активното движение спечели първо място в състезанието, което се проведе през април тази година, под мотото “За устойчиво и зелено бъдеще“. То беше организирано от Асоциация за развитие на София в рамките на проект “ИНОЕЪР“. Студентите на Варненския свободен университет се състезаваха с над 50 свои колеги. Отборът им “Steppy” впечатли журито с проекта си, фокусиран върху пешеходците. Функционалностите на приложението включваха получаване на точки за изминато разстояние пеша, с колело или обществен транспорт, а чрез тях различни награди и отстъпки. Освен стимулите за активно придвижване, Steppy предлага прогноза за времето, разписание на обществен транспорт, както и игрови елемент със снимане на забележителности. За идейното предложение и последващата реализация на проекта студентите работиха под ръководството на преподавателя в катедра “Компютърни науки” доц. д-р Веселина Спасова.

Авторите на калкулатора Кристофър Брасков, Димитър Попов и Адил Рехман са от Великобритания, България и Индия. Те са блестящи студенти, които приключват обучението си в бакалавърската специалност “Информатика и компютърни науки“. Предстои им подготовката на дипломни проекти. Димитър и Кристофър ще продължат обучението си в магистърската програма “Софтуерно инженерство и мениджмънт“ на Варненския свободен университет, а Адил Рехман избра университет във Великобритания за следващата си образователно-квалификационна степен.

(Visited 5 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close