Сладурите от Тийноватор: Когато минавате покрай нашето дърво пред Делфинариума, си кажете: Младите са супер!

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Те са млади, умни и красиви, амбициозни и предприемчиви…В рубриката “Искам да съм като теб” представяме част от младежите на Тийноватор.

Млади хора, обединени от креативни идеи, развиват своя потенциал в Тийноватор.

Младите хора ще докажат, че е важно освен добри идеи, да имаме и добри дела. Те ще оставят в наследство дърво в Морската градина пред Делфинариума като провокират всеки, който мине от там да си каже: Младите хора са супер!”

“Целта ни е да дадем добър пример с това, че бъдещето е в младите и всеки да предприеме подобна добра стъпка. Цялото българско общество трябва да се научи да работи в екип, да се развива и си помага”, споделят Сияна, Ивайло, Илиян и Георги.

“Аз съм ментор трета учебна година. И е вдъхновяваща срещата ми  с добри, възпитани, всеотдайни и знаещи млади хора. Сигурно се уча повече от тях, отколкото те от мен. Ще се радвам да постигнат мечтите си, а аз ги насърчавам да мечтаят смело!“, споделя Даниела Цочева, ментор в Тийноватор.

Представяме ви нашите събеседници:

Георги Георгиев е на 16 години, учи в ПГ по комютърно моделиране “Академик Благовест Сендов” и е част от екипа на Тийноватор

Сияна Радева – IV ЕГ – Варна е част от Тийноватор вече втора година

Илиян Георгиев е на 17 години, възпитаник на ПГ по компютърно моделиране “Академик Благовест Сендов и споделя : “Влязох в Тийноватор с целта да се опозная с нови хора!”

Ивайло Краев е възпитаник на ПГ по компютърно моделиране “Академик Благовест Сендов” и споделя: “Заедно с моите съученици влязохме в Тийноватор, за да усъвършенстваме нашият предприемачески дух”.

“Ние се събираме, за да намерим начин да осъществим своите идеи, не толкова да се критикуваме, но има градивна критика. Ние с Иво и Сияна сме в един отбор и нашата идея е за GPS устройство, което може да помага на деца с проблеми като аутизъм. То им е нужно, в случай на беда, за да могат техните родители да знаят по всяко едно време къде се намират и дали са в безопасност. Идеята ни беше провокирана от случая със Сашко” , споделя Георги.

“С моя екип работим върху идея за приложение, което ще намира бързо услуга, от която имате нужда. Има хора с много натоварено ежедневие и нямат време да отидат от селото до града да си направят прическа, маникюр или нещо друго и чрез приложението ще намират човек, който да дойде на място и им извърши тази услуга”, разказва Илиян.

Целта на Тийноватор е да ни подготви за бъдещето и за всеки процес, през който преминаваш в реалния бизнес. Тук ни учат как се случват нещата на практика. В клуба ни свързват с големи фирми и компании, които биха могли да ни бъдат партньори и ни помогнат да реализираме нашите идеи в бъдеше. В Тийноватор има състезателен характер, но сме предимно приятели, които се подкрерят. Всеки дава обратна връзка, но не с цел да обиди другия, а да му помогне да развие своята идея”, споделя Сияна.

“Срещите, които правим са много градивни и полезни за нас. Нашите ментори споделят своя опит, както грешките, които са допускали по своя път към успеха, за да ни предпазят от тях. Ние съответно представяме докъде сме стигнали с реализацията на нашите идеи и какви цели сме си поставили”, допълва Ивайло.

Питам младите хора дали имат идеи, които днес звучат като научна фантастика, но в близко бъдеще те могат да се превърнат в реалност?

“Наскоро презентирах темата с изкуствения интелект и идеята за компютър, който има способността да говори и общува с човека. Това до скоро е било част от сюжета на научно-фантастичните филми, но сега вече новите технологии могат да направят стъпка напред в реализирането на тази идея”, казва Ивайло.

Обичам да питам младите хора дали може изкуствения интелект да има душа и да бъде по някакъв начин заплаха?

“Компютърът няма как да има душа, той се дисциплинира от човека, който го програмира кое е правилно и кое не. Този риск се крие единствено в човешката мисъл и в това кой би го научил на нещо, което крие потенциален риск за човечеството”, коментира Георги.

Сияна призова повече млади хора да се присъединят към Тийноватор за да развият своите идеи, да намерят приятели и съмишленици,

Илиян я подкрепи с призив към своите връстници да не пропиляват ценните мигове от живота си, да търсят развитие и намерят своя шанс към добра промяна в Тийноватор.

Ивайло е категоричен, че обществото трябва да работи като голям екип, в който трябва да има разбиране и хармония.

“Ако можем да се научим да работим в малък екип в стресови ситуации, ще можем да предадем опита и това да стане добър пример за цялото българско общество”, смята младият човек.

Повече вижте във видеото!

Тийноватор е необикновен извънучилищен клуб по предприемачество, базиран на учене през практика. Фокусиран е към стимулиране на креативното мислене на учениците. Към работата в екип и справянето с различни предизвикателства, каквито неизменно срещат всички предприемачи. В края на учебната година екипите представят първите си стартъп компании пред жури от инвеститори. Тази година финалното състезание е на 20 май в София.

“Пожелаваме си да се представим отлично. Във всички предишни издания младите варненски предприемачи са имали награди”, споделя Даниела.

Срещите между ментори и ученици са ежеседмични, в продължение на една учебна година, и специално разработената програма от теми, научава учениците как се търси, намира и реализира бизнес идея.

Програмата е безплатна, с което дава равен достъп до предприемачеството на всички младежи в тази възраст. Благодарение на варненски компании виждащи смисъл в работата с младите хора имаме пространство за нашите срещи и пълна подкрепа.

“Нашият клуб, работи по три различни бизнес начинания, но работим заедно, помагаме си и въпреки, че програмата има известен състезателен характер, категорично не сме конкуренция. Създадохме приятелства и работим за да реализираме идеите си. Имаме план и за някои инициативи за града ни”, допълва още Даниела.

Тийноватор се реализира пилотно в България от учебната 2018-2019 година, когато в програмата участват общо 50 ученици от четири столични училища. За пет години расте с повече от десет пъти и в учебната 2022-2023 година участват близо 650 ученици от 33 български града и 80 ментори – предприемачи от всички сфери на бизнеса. 

(Visited 163 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close