“Жива библиотека” в Икономически университет – Варна

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

На 19 май 2022 г. от 15.00 ч., в навечерието на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост, библиотеката на ИУ – Варна, катедра “Правни науки“ и Административен съд – Варна за първи път организират “Жива библиотека“.

Живата билиотека (The Human Library) много прилича на обикновена библиотека. Разликата е, че всички книги са хора, избрали да говорят за своя опит открито пред публика. Това е иновативен формат, който се налага във времето на дигиталните технологии, на онлайн контактите и цели да създаде диалог, да срещне на живо хора с история в своя път на професионалисти, учени и личности, да пречупи стереотипите, провокирайки разбиране и интерес.

За първи път живата библиотека е създадена като събитие в Дания и от тогава намира своите последователи в различни кътчета по света – там, където хората искат да “почетат“ заедно, да преминат установените граници, да научат нови неща в една неформална среща с вдъхновяващи личности. Житейският път се очертава не само от избора на професия и работа, а и от отношението на човека към заобикалящата го среда, и начина, по който се справя с трудностите.

Тази първа среща се организира съвместно с катедра “Правни науки“ и Административен съд – Варна в рамките на договор за сътрудничество и по повод 15-годишнината на административното правораздаване в България. Гости ще бъдат съдия Гергана Стоянова и деловодител Божидарка Енчева, свързали своя професионален път със съдебната система и натрупали опит, който да споделят с “читателите“ – студенти, преподаватели, магистрати и всички, имащи желанието да почерпят вдъхновение.

Основната мисия на събитието е да мотивира младите хора да не спират да търсят и да се възползват от всяка възможност, която получават. А добрият пример е винаги заразителен. Личността се развива в зависимост от действията, решенията, отговорностите и бихме желали да насърчаваме младежите да бъдат винаги най-добрата версия на себе си.

(Visited 2 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close