Вокалният педагог Атанаска Липчева: За мен и VS Angel Voices над 20 години музиката е безрезервна любов! (ВИДЕО И СНИМКИ)

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

В рубриката “Школите на Варна”  на младежкото информационно издание Youth Street Varna представяме вокално студио- VS Angel Voices, създадено и ръководено от Атанаска Липчева – един от най-уважаваните и успешни вокални педагози в морската столица.

Представянето на VS Angel Voices е част от проекта на СНЦ „Пресклуб Варна“ – „Виртуална информационна борса – Школите на Варна” и се реализира с финансовата подкрепа на ЕНЕРГО-ПРО в контекста на инициативата “ЕНЕРГО-ПРО ЗА ОБЩЕСТВОТО” в направление „Детско развитие” и медийното партньорство на СайтЪТ.

Гостуваме в уютното студио на популярната варненска вокална формация VS Angel Voices, което се намира в НЧ “П. Р. Славейков – 1928” в ж.к. “Владислав Варненчик”. Именно тук се ражда магията на музиката и с много такт и постоянство се развива талантът на всяко от прекрасните деца, възпитаници на вокалния педагог Атанаска Липчева.

“Преди много години започнах с идеята да създам група в читалището и споделих тази идея с читалищния секретар Мая Друмева. На нея й допадна да има вокална група, в която да се включат децата от “Владиславово”. Всичко започна с едно малко касетофонче, докато минаха години, в които успяхме да оборудваме студиото такова, каквото го виждате в момента.

В началото едно малко момченце, което дойде, предложи да се наричаме група “Детски свят”. В годините обаче възрастовата граница се вдигна и имах доста големи ученици, които за мое щастие вече са реализирани не само в България, но и в чужбина, но никога не ме забравят. Един от тези мои ученици предложи и настоящото име на формацията – Angel Voices, защото пеем като ангелските гласове.

Вече 20 години това име ни носи много успехи.

Питате доколко помага квалификацията ми на психолог при работата като вокален педагог?

Аз съм изключително щастлив човек, защото в моя жизнен път практикувам две любими неща – психологията и вокалното майсторство. Първо беше Музикалната академия, после по стечение на обстоятелствата трябваше да завърша “Психология” и осъзнавам години наред как двете са така съчетани, че едното не може без другото.

На какво искам да науча децата? Преди всичко да бъдат приятели! Дори те самите често казват, че са като едно семейство. Тук обстановката така ги предразполага, че често искат да си правят пижамено парти в студиото.

Освен, че открехвам вратата на вокалното изкуство за децата, много често те идват със своите проблеми и аз ги усещам, че няма как да преминат през това, което съм си поставила като задача да направим в часа. Тогава спираме, сядаме, говорим, успокояваме се и продължаваме нататък.

Имах случай наскоро, при който две от децата дойдоха много напрегнати. Тогава нашият корепетитор Ники, който е и мой брат, посвири две минути на пианото, те се успокоиха и така започнахме работа.

Що се отнася до стила, в който работим, наблягаме предимно на поп музиката. В последните години започнахме и в стил “Джаз”. Смятам, че нещата започнаха да се получават, забелязвам по конкурсите, че се правят много аранжименти в народен стил. Вреоятно в скоро време ще опитам и с това”, споделя Антанаска Липчева.

Питам за конкурсите, за отличията…

“Те са толкова много, тук има много статуетки и медали, но те са предимно от конкурси, в които децата участват в група. Индивидуалните награди всеки си ги пази близо до сърцето у дома. В последно време забелязах, че в стремежа си да работим конкурсни песни, изпускаме работата по концертните песни. Истината е, че не всички деца ще станат Бионсе или Лейди Гага, затова в момента се стремим повече към концертна дейност. Всяка от нашите 4 възрастови групи правят отделни концерти, като на всеки концерт присъстват всички наши деца, което е много хубаво. Има приемственост”, коментира още вокалният педагог.

Кой е по-амбициозен – децата или родителите?

“Когато дойдат за първи път, се забелязва амбицията на родителите. Има и изключение, когато децата сами идват. Аз успявам да нормализирам нещата и да ги приуча, че важно е детето какво иска. Когато дойде дете в студиото, ние се уговаряме за един пробен период от месец – два. Някои от децата веднага се отварят и започват да пеят. Други по-късно. Затова си даваме период на опознаване. Вариантите не винаги се харесват на родителите, но аз съм много искрена и когато виждам, че усилията на родителя са големи то да бъде в студиото, но детето няма този потенциал, сядаме и говорим. Тогава ги съветвам да намерят друга силна страна на детето и го насочат в тази посока.”

Атанаска Липчева не крие, че е много взискателен и критичен педагог. На шега споделя, че откакто към екипа се е присъединил нейният брат музикант, тя е “лошото ченге” в студиото. Връщала е деца да си научат песните и да се върнат подготвени. Преди концерт прави допълнителни репетиции и не щади възпитаниците си, за да са достатъчно самоуверени и на голямата сцена да се чувстват като звезди.

“Винаги в озвучаването работя с професионалист. Моята част е вокалната, а самото оформяне и как ще се случи самият концерт, това е между мен и озвучителя. Децата са изключително дисциплинирани. Те знаят, че трябва да дойдат 10 минути преди репетиция, за да се отпуснат и адаптират към обстановката. Ясни са границите и критериите, които определям. Има моменти, в които се шегуваме, моменти, в които нещата не се получават както аз искам, но децата добре знаят, че искам ли нещо, те трябва да го направят.

Всеки, който има желание детето му да се развива, е добре дошъл. Всяко дете е добре дошло. Аз съм от вокалните педагози, които не бързат да изграждат гласове. Самата аз съм вокалист, за разлика от колеги, които са инструменталисти. Добре знам как се развива гласа и не си позволявам да бързам и използвам този глас в рамките на две-три години. Постепенно се изгражда, когато децата са в пубертетния период, има моменти, в които предлагам да спрем за известно време”, споделя още г-жа Липчева.

Какво още разказа вокалният педагого, вижте във видеото!

Живата музика на Ники помага за акустичната подготовка на децата в студиото на VS Angel Voices. Музикалният съпровод на високо професионално ниво съдейства за по-доброто обучение на децата във формацията.

Сияна Вълкова пее от 6 години във формацията и споделя: “Идвам тук, пея, забавлявам се, наслаждавам се и денят става по-хубав”.

Траяна пее от 8 години в студиото и споделя, че не е лесно да станеш добър певец, но пък е интересно.

“Научаваш много нови неща. Как да си пазиш гласа, за дишането и други”.

Мадлен пее също от 6 години в школата. “Това, което ме привлече към студиото, е че обстановката беше хубава. Познавах госпожа Липчева от преди това. Аз исках да пея тук, тя ме искаше също. Хубавото тук е, че се изграждаме като индивидуалности, но освен това се учим да работим в екип. В нашето студио често пеем в група и се учим да се обичаме една друга. Тук станахме едно семейство. Научихме се да синхронизираме гласовете си. Когато дойдеш тук, сякаш си у дома”, споделя Мадлен.

Когато момичетата запяха заедно разбрах, какво имат предвид…Разкошни са, чуйте ги и вие!

Марина се прехласва по Angel Voices още в бебешката количка, когато е на две годинки и майка й я води тук с по-голямата й сестричка, която по онова време е на четири.

Докато в началото заспивала, омагьосана от музиката, в един момент станала и взела микрофона. Така станало ясно, че ще остане за дълго с любов в сърцето към музиката. Първата й сценична изява е на 3.

Днес младата дама свири на китара и рисува прекрасно, като най-често това се случва на фона на джаз или метъл. Мери споделя, че всички изкуства се съчетават в прекрасна симбиоза.

“Хубаво е да търсиш себе си и да изпробваш различни неща, но твоето нещо няма нужда да го търсиш, то ще те намери. Въпреки това, упоритостта помага във всяко нещо. Длъжен си да опиташ, за да си помогнеш да намериш своето място”, споделя Марина.

Ето как звучат талантливите момичета в красива хармония на сцената:

Емоцията и любовта към музиката споделят и по-малките възпитаници на Angel Voices като Симона.

Тя пее в студиото от 4 години и не може да си представи да пее другаде. Любимият й стил е поп и джаз. Смята, че всеки има шанс да се научи да пее, стига да има желание. Мони смята, че талантът също има роля, но по-важна е упоритостта и пожела на своите педагози да са здрави и да продължават все така успешно заедно напред!

Очарователни пожелания отправиха и част от останалите сладури в Angel Voices.

Малката Божидара споделя, че когато пее не изпитва притеснение, а вълнение. Тя смята, че музиката има скрита в себе си красота, а ние трябва да открием душите и сърцата си за нея.

“Благодаря на г-жа Липчева и Венета Тодорова, че правят всичко за нас, за да можем ние да се забавляваме, докато творим”, сподели лъчезарното дете.

В залата за репетиции и на сцената – изпълнението на децата от VS Angel Voices е удоволствие.

Важно за сценичното поведение на децата от VS Angel Voices е и владеенето на хореографията.

Сред най-съкровените подаръци, които е получава, Атанаска Липчева пази писма, написани с огромна обич и благодарност от децата, които тя е превърнала в уверени и успешни личности с неповторимо и завладяващо присътвие на сцената. Част от тях, споделени от самата нея, могат да ви просълзят.

Няма как Атанаска Липчева да не бъде щастлив човек с толкова прекрасни възпитаници.

От сърце пожелаваме още много успехи на VS Angel Voices!

(Visited 390 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close