Школите към НЧ “Св. Саркис – 2007” с тържествен открит урок „Моето име е Армения“ (ВИДЕО и СНИМКИ)

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

На 25 ноември 2023г от 17:30ч в концертната зала на БНР – Варна се състоя тържествения открит урок на школите към НЧ“ Св.Саркис-2007“ във Варна на тема „МОЕТО ИМЕ Е АРМЕНИЯ“ / “ԻՄ  ԱՆՈՒՆԸ  ՀԱՅԱՍՏԱՆ  Է”.

В програмата взеха участие Детска школа за арменски танци „Гаяне Марашлян“с хореографи Армине Сейранян и Флора Дюлгерян; Неделна арменска детска градина „Хай Манугнер“ с преподавател Анахид Ангътян; ВГ „Наири“ с вокален педагог Сета Аганчян; Школа за арменски език и литература с преподавател Вардуи Хачикян.

На тази огромна планета, в едно малко кътче се намира една свещена земя с хилядолетна история, красива природа и богата култура, която наричаме  – Армения! България е нашата Родина, а Армения – нашето Отечество! Да обичаш и да се гордееш истински със своята Родина и Отечество, означава да я познаваш.

Програмата се откри с най-малките участници АДГ „Хай Манугнер“, които изпълниха три детски песнички и няколко стихчета на майчин език и загряха публиката с радостни емоции. С мултимедийно слайдшоу едни от най-забележителните исторически , духовни и културни наследства на Република Армения бяха представени на български и арменски език от учениците по арменски език.

Ученик представи кратка ретроспекция за историческото минало и настоящето на Армения, преплетено на места с българската история. Следваха стихове за Родина и Отечество на популярни и обичани за българи и арменци автори: Иван Вазов, Баруйр Севак, Йехише Чаренц, Силва Габудикян, Сурен Мурадян, Бадваган Хачатурян , Хамо Сахян.

Арменски популярни песни възпяващи столицата Ереван и нейните Слънчеви хора, арменски танци от “Закачка“ до “Сватбен танц“, от “Белият гълъб“ символ на мира до независимостта и могъществото на финалния танц „Моето име е Армения“.

“Благодаря на всички участници за положеното усилие за осъществяването на този така дълго очакван открит урок и на техните преки ръководители за това, че ги обединиха в едно общо тържество, което вярвам ще отеква дълго!

Специална благодарност отправяме и към Дирекция Култура и Духовно Развитие – Община Варна, за доверието към нас НЧ “Св.Саркис-2007“ гр. Варна, които одобриха и финансираха проектното ни предложение”, сподели за медията ни Силва Бодурян – организатор на събитието.

(Visited 206 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close