Шибенду Батачардже: Употребата на дрога от деца е глобален проблем!

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Сдружение “Отвори очи” посрещна във Варна индийски експерт, който имат богат опит при справяне с употребата на дрога сред подрастващите.

Шибенду Батачардже е получавал два пъти национална награда в Индия за програмата, която е направил. Той сподели, че употребата на наркотици сред подрастващите не само в Индия, но и в целия свят, е огромен проблем.

“Разчитаме на неговата помощ при сблъскането ни с българските тийнейджъри с проблемно поведение, системно употребяващи различни наркотици. За България ние сме втората програма, която се занимава с непълнолетни, и първата за страната тип дневен стационар”, коментира Налия Шулика, ръководител на център “Отвори очи”.

“Работя вече 15 години с непълнолетни, които употребяват наркотици. Това е много сериозен проблем в целия свят. Най-шокиращото е ранната възраст на деца, които употребяват наркотици, 9-10 години. В Афганистан съм виждал 3-4 годишни деца, които употребяват хероин, даден от родителите им. Това е глобален проблем, но бях изненадан, че в България според данни от Европейската комисия 27% ученици от 9-12 клас употребяват наркотици.

Прави ми впечатление тук, че много ученици пушат цигари в училищните дворове. Това може да не е толкова сериозен проблем, но е предпоставка да се посегне и към наркотиците. Затова е много важно да предприемем нещо за всички подрастващи. Зависимостта е нещо, което започва с удоволствие, но завършва с болка. Затова първата стъпка е да признаем, че има проблем. След това да се предприеме нещо. Програмата е насочена към подрастващите, които да придобият житейски умения. Важно е те да подобрят взаимоотношенията си с връстници, родители, учители. Младите хора приемат моделите на своите връстници, те търсят изява извън семейството, техните родители са като Хитлер за тях.

Трябва да ги научим как да казват “НЕ” на лошото и “ДА” на доброто, за да не се въвличат в криминални дейности. В Индия има 300 милиона индийци, които употребяват наркотици през 2020 г. От тях 100 милиона умират от интоксикация. Огромен проблем е, че 9-годишни деца масово пушат марихуана и дишат лепило. Имаме случаи, в които деца убиват родителите си, които се опитват да им наложат забрана да употребяват дрога”, сподели Шибенду Батачардже.

Той допълни, че пандемията и социалната изолация влияят върху употребата на дрога, тъй като самотата често е предпоставка един млад човек да прибегне до наркотиците. Според Шибенду най-опасен и смъртоносен си остава хероинът.

Повече вижте във видеото!

(Visited 7 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close