Час по Гражданско образование в Деня на отворените врати в Апелативен съд – Варна

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Ученици от Математическата гимназия “Д-р Петър Берон“ във Варна влязоха в съдебната зала на Варненския апелативен съд в Деня на отворени врати, съобщиха от пресслужбата на съда.

12-токласниците имаха час по Гражданско образование с наказателния съдия Росица Тончева. Тя посочи съдебната зала като мястото, където един срещу друг застават хора в тежък конфликт помежду си. Но това е мястото, което носи радост на семейства, осиновили дете, например.

Същата тази зала става зона за житейска равносметка на изправените на подсъдимата скамейка. Въпреки силните емоции по време на съдебно заседание обаче съдиите имат пред себе си само закона и папката с доказателствата по делото. “Ние нямаме право на емоции – на симпатия, антипатия или съчувствие към страните в процеса“, подчерта наказателният съдия. Изкусният разказвач подкрепи думите си с примери от практиката на съда – някои от знаковите дела от близкото минало.

Росица Тончева припомни на младите хора, че им предстоят много избори. “Правейки ги, не забравяйте да се придържате към принципа “не вреди на себе си и на околните!“, призова юристът. “Колкото повече познавате правата си и закона, толкова по-малко ще вредите“, заключи съдията, като прикани участниците в срещата да прочетат Конституцията, Наказателния кодекс и Закона за движение по пътищата.

Учениците се интересуваха от правото на защита при нападение, правата на жертвите на престъпления, както и от пътя, който едно наказателно дело изминава от полицейската преписка до окончателната присъда.

Предметът “Гражданско образование“ е нов в училищата у нас. Изучава се в 11. и 12. клас. Застъпва познания за устройството на държавата, разделението на властите, отношенията между гражданите и властта, ролята на основните европейски институции.  Заради приложимостта на наученото, Апелативният съд и Математическата гимназия решиха да проведат този час в съдебната зала, в рамките на “Деня на отворените врати“. Инициативата е с дългогодишни традиции в нашия съд. За съжаление епидемията сложи “на пауза“ тази практика. Днешната среща даде нов тласък на откритите дни и отново ни убеди в ползите за младите хора от придобиването на лични впечатления за функционирането на съдебната система чрез подобни прояви.

Днес Апелативен съд – Варна посреща друга паралелка 12-токласници от Математическата гимназия.

(Visited 6 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close