Чаровната звезда на хандбала Аня Аутхаус: Във Варна имах много първи пъти

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Чаровната звезда на световния хандбал Аня Аутхаус беше специален гост на Европейското първенство по плажен хандбал във Варна. Германка има три титли в Шампионската лига, бронзов медал от Световно първенство и е обявена за най-добър защитник на Европейското първенство през 2012 г. В България тя за пръв път гледа плажен хандбал на живо. А какво още се случи на Аутхаус за пръв път у нас, четете в следващите редове.

Аня, в какво качество сте в България?

Винаги съм искала да видя плажния хандбал на живо, защото изглежда страхотен кеф. Аз съм част от Европейската хандбална федерация и до момента нямах време, но сега намерих. Говорих с колегите и те казаха, че мога да им помогна, защото всички ме познават и е добре да има колкото се може повече популярни лица. Организацията на пътуването ми стана много бързо и аз се наслаждавам на престоя си във Варна. Освен това никога не съм била във Варна и ми се искаше да дойда. Така че ситуацията беше win-win за всички. Участвах във вечерното шоу. Аз не разбирам плажния хандбал. Разбирам и обичам хандбала, но това е нещо съвсем ново за мен.

Искате да кажете, че за пръв път гледате плажен хандбал на живо във Варна?

Да. Това е първият ми път. Аз съм абсолютно девствена по отношение на плажния хандбал.

И какви са впечатленията Ви?

Когато влязох в комплекса, усетих толкова много положителна енергияq видях толкова много усмивки и си казах: О, Господи, невероятно е. Тук има невероятна енергия. Изпитвам огромно уважение към играчите, защото знам какво правят, тъй като съм имала много подготвителни лагери, част от които е било бягането в пясък. Знам колко е трудно. Да правиш защита, когато винаги си с един по-малко… Адмирирам енергията и силата, която играчите имат на корта. Впечатленията са ми само позитивни. Направо бях зашеметена от плажния хандбал и искам да го гледам пак и пак. Мечтаех си го, когато гледах видео и изглеждаше много яко, но на живо е значително по-хубаво.

– Едно от най-важните неща в плажния хандбал е феърплеят.

Така е. Много е хубаво например, че жени съдии свирят мачове при мъжете. Разбира се, всички се бият за победата, но всичко е толкова гладко. След това сядат и се забавляват заедно. Ще кажа едно мое заключение – всичко е по-лесно, когато виждаш морето. То е много успокояващо. Аз също се почувствах така. Когато пристигна първото ми чувство беше: Оооооо, невероятно е… Така по-лесно се фокусираш както върху забавлението, така и върху победата. Страхотна атмосфера.

Няколко думи за комплекса, за Варна и за организацията…

Не мога да правя сравнение, защото за пръв път съм на плажен хандбал. Но мисля, че е страхотно. Наоколо е пълно с хора, които са във ваканция. И по време на тази ваканция имат възможност да се запознаят с един нов спорт и може би да се влюбят в него. Невероятно е. Самата аз търся различен ентъртеймънт, която съм във ваканция. Впечатлена съм колко мили са всички. Впечатлена съм от Варна. Както казах, за пръв път съм тук, за пръв път съм на Черно море и е много приятно.

Като че ли се събраха много първи пъти във Варна…

Да, да. Наистина много първи пъти, особено за човек като мен, който пътува много и е виждал толкова много неща. Може да ме питате всичко за хандбала в зала, но за мен това е нещо съвсем ново. Аз съм много отворен човек и това е перфектното място да се срещнеш с нови неща. Ще ви кажа и още нещо, което ми се случи тук за пръв път. За пръв път видях подводница, която излезе изненадващо от водата пред мен (б.а. точно до комплекса за плажен хандбал се провеждат военни учения).

Вие се занимавате със социални мрежи. Какво значение имат те за развитието на спорта, хандбала и в частност плажния хандбал?

Когато кажа следващото изречение ще излезе, че съм много стара, а аз не искам да излиза така. Но във времето, когато аз играех, нямаше такива неща като социални мрежи. Сега малките деца, които тренират,  хората, които обичат хандбала, независимо дали в зала или на плажа, имат много повече възможности да бъдат близо до него. Затова социалните медии са важни. Вече никой не чете вестници. Когато срещнеш човек го проверяваш в Google, сприятелявате се в социалните мрежи. За това има нужда от хора, които да репостват, да разпространяват информация, за да го видят повече хора, да им стане интересно и следващия път да отидат на живо. Вече не може без социални мрежи. Те станаха част от света.

Вашите сънароднички от Германия спечелиха титлата при жените…

Мисля, че Германия тотално доминираше във финала. Беше интересен мач, но доминиран от моите сънароднички. Немското ми сърце е доволно.

(Visited 2 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close