Хуманитарната гимназия и ОУ “Добри Чинтулов” – с проекти за нови пристройки

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Нови пристройки ще бъдат изградени в две варненски училища – ОУ “Добри Чинтулов“ и Средното училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“. Проектното предложение е по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Националния план за възстановяване, а целта е двете училища да преминат изцяло на едносменен режим на обучение, съобщи на пресконференция днес кметът на Варна Иван Портних.

ОУ „Добри Чинтулов“ е най-голямото основно училище в район „Младост“. Проектът предвижда изграждане на нова четириетажна сграда – корпус от училищния комплекс, която ще осигури увеличаване на учебните площи с 12 класни стаи, както и помещения за извънкласни дейности, помощни, технически и/или сервизни помещения. Предполагаемата нова застроена площ е около 500 кв. м., а разгърнатата застроена площ – около 2 500 кв. м. с до 4 броя етажи. В училището през изминалата учебна се обучаваха 993 ученици – от първи до седми клас.

СУ за ХНИ „Константин Преславски“ също е сред най-големите училища на територията на община Варна. Новата сграда е планирана на 4 етажа с 4 зали за танци и спорт от по 90 кв. м. с прилежащи съблекални. Тя ще се използва и за общите репетиции на танцовите ансамбли на училището. Максималната допустима стойност на безвъзмездната финансова помощ за двете училища е в размер на 13 млн. лв., обясни кметът.  

Община Варна е подала за оценка и проектно предложение за ремонт на средношколското общежитие “Михаил Колони”. Проектът предвижда изпълнение на ремонтни дейности и модернизиране на двете сгради на Центъра за професионално и личностно развитие (ЦПЛР) средношколско общежитие “Михаил Колони”, в който се настаняват за живеене ученици от 8 до 12 клас от цялата страна, които се обучават във всички професионални гимназии и средни училища във Варна. Към момента капацитетът му е 280 ученици. Ще бъде извършен основен ремонт на сградите, обновяване и модернизиране, внедряване на мерки за енергийна ефективност – топлоизолация на стени, покриви и подове; подмяна на дограма; мерки по сградните осветителни инсталации и др. Това е една сериозна стъпка към подобряване на материалната база на общежитието, обясни кметът. 

(Visited 4 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close