Фондация “Радост за нашите деца” отпразнува 20 години доверие, грижа и обич! (ВИДЕО/ СНИМКИ)

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

С весел празник, балонено парти и вкусно хапване деца, родители и специалисти от КСУ “Радост” отбелязаха вчера 20 години от създаването на Фондация “Радост за нашите деца”. Екипът на фондацията бе подготвил и грамоти за най-усмихнатите и радостни деца, съобщи TheSite24.

Идеята за създаването на Фондация „Радост за нашите деца“ се ражда от необходимостта да има защитено място, където родители на деца със специални потребности срещат разбиране и приемане на проблемите, които съпътстват семействата им.

През 2004г. седем майки на деца с увреждания водени от потребностите на децата си и нуждите на семействата им решават да регистрират неправителствена организация в обществена полза. Мисията им е да създадат условия за приемане и включване на децата с увреждания в детска градина и училище.

На 04.06.2004г. е регистрирана Фондация „Радост за нашите деца“. Дейността на организацията е насочена към защита правата на деца и пълнолетни лица с увреждания, техните семейства и тяхното по-добро функциониране в социума.

“20 години в един човешки живот са малко, защото са в началото на пътя, но 20 години в развитието на една организация са един много дълъг и трънлив път. Тези 20 години са доверие за това някой да намери място за детето си, някой да бъде разбран, някой да бъде придружен. Това е нашата мисия – да придружим едни хора, които в този момент имат нужда от подкрепа, да не се лутат, да намерят място за детето си и да бъдат разбрани на мястото, което посетят. Това е ценното тук. Доверието и грижата вървят ръка за ръка, затова сме толкова успешни”, сподели Нари Банкова – председател Фондация ” Радост за нашите деца”.

Марина, майка на Дафне, споделя, че са в КСУ “Родост” от над 5 години. Малката сладурана сега е на 8 и половина, ползват услугите на фондация “Радост за нашите деца” от 3-годишна възраст на момиченцето.

“Благодарна съм за любовта, която получава детето ми в този център. Главно любовта и сърцето, с което работят. Ни емного надградихме. Дафи беше една, сега вече е различна. Всички тук явно имат мисия, за която им благодаря от все сърце. Децата са дар, те ни учат. Аз бях много бърза, експанзивна, тя ме учи на спокойствие, да забелязвам малките прекрасни неща, които хората във КСУ “Радост” ни помагат да видим. Спомням си как Нарине ни предупреди да не очакваме огромент ефект от самото начало. Всичко е работа с малки стъпки. Доволна съм, защото нещата се развиват напред, имаме разбиране и в училището, което посещаваме, най-важното е, че детето е щастливо. Пожелавам на тези прекрасни хора здраве, да сбъдват мечтите си и вървят напред. Без тях не можем, за което им благодаря от все сърце!”, сподели Марина.

“Посещаваме центъра вече 10 години. Съпругата ми е мотора в нашето семейство, тя откри фондация “Радост за нашите деца”. Имаме две деца, близначета. Започнахме с двете, едното дете напредна бързо, докато Анджела има нужда от допълнителни грижи и рехабилитация, логопед и затова продължихме с нея. Много сме доволни от работата на специалистите. Пожелавам им да са все така мили, любезни и всеотдайни и да помагат на децата”, пожела Юлиян Иванов, баща на момиченце, което посещава КСУ “Радост”.

В КСУ “Радост” работят рамо до рамо млади амбициозни специалисти и експерти, които са от самото начало на създаването на фондация “Радост за нашите деца”.

Какво мотивира един млад човек да посвети себе си на всеотдайната работа в Комплекс за социални услуги “Радост”, споделя Антония Радушева, логопед:

“Благодарна съм за шанса, който ми дадоха да работя във фондацията. Има много неща, които мога да науча и да допринеса за развитието на децата. Това, което ме вдъхнови да започна да уча и работя логопедия, е смисълът, който носи тази професия. Това да бъда необходима и да помагам на децата, които тепърва се развиват и се сблъскват със света около тях. Това ми носи мотивация и вдъхновение в ежедневието. Има трудности, с които се сблъсква всеки един от нас, тъй като всяко дете е различно, всяко дете е вселена, носи различни качества и трябва много тактично да намираме границата, да намираме начини, по които да се свързваме с всяко едно от децата, за да можем да му бъдем максимално полезни и то да се чувства добре и спокойно”, сподели Антония.

Веселка Кателиева, специален педагог в КСУ “Радост споделя, че удовлетворението от работата с децата е огромно.

“Аз съм от самото създаване на фондацията и през тези години минаха много деца през нас. Във всеки от тях оставихме по капчица любов, по зрънце знание и много усмивки. Това ни води в работата ни през годините и затова ние я вършим с любов. С огромно желание търсим пътя към децата и техните сърца. Търсим пътя и към сърцата на родителите, защото без тяхната помощ не можем да постигнем резултати. Любовта е най-важното нещо, което ни води през годините. Чувствам удовлетворение, когато видя, че децата вървят напред и от усмивките на родителите и децата няма по-голямо щастие. Всяка една трудност ни е изграждала, научила ни е на нещо и ни е направила по-силни. В момента ценното е, че работим в един много сплотен и квалифициран екип, екип, който отдава силите си в работата и децата напредват спъка по стъпка”, сподели Веселка Кателиева.

Каква е ролята и мисията на социалния работник, за който в България често има погрешна представа, пред медията ни коментира Даниела Стоянова, част от екипа на КСУ “Радост”:

“Социалната работа винаги е била по някакъв начин подценявана, осъждана, неразбирана като роля и функция. Социалният работник е стълба и моста между родителя и институцията. Ние сме в постоянна комуникация с родителя, общуваме, търсим каква е неговата нужда. По този начин предаваме информация към колегите специалисти по терапия и рехабилитация, като по този начин сме мост и държим пряката връзка с родителите, които са основния ни сътрудник и партньор.

Често един родител се чувства безпомощен в определени ситуации по отношение отглеждане и възпитание на детето, работа с определени институции. Нашата роля е в това да даваме полезна информация в помощ на родител и дете. Важно е семейството да функционира правилно, за да функционира и детето правилно.

Що се отнася до страховете на много родители за отнемане на децата им, Даниела коментира:

“В България това е крайна мярка. Не можеш да отнемеш дете от родител, ако няма риск за него. Само при голям риск за детето се стига да тази мярка и се минава през много процедури като информиране, консултиране, ползване на различни социални услуги, които да подкрепят родителя в кризата,в която е попаднал. В България се стараем да съхраним семейството и да сме полезни на родителя, защото всички сме хора, всички грешим и когато изпаднем в трудност, трябва да има някой зад нас, който да ни подкрепи и това са социалните работници. Призовавам всички млади хора, които усещат като енергия и призвание това да помагат на хората, да се посветят на тази професия, която много взема, но и много дава. Предимно трябва да сме добри хора, за да бъдем социални работници”, допълни Даниела.

Ето какво още съобщиха от екипа на Фондация “Радост за нашите деца” относно тяхната дейност във времето:

Фондация „Радост за нашите деца“ работи активно за интеграцията на децата с увреждания и за трудова реализация на младежи с дефицити и нисък образователен ценз. Поставя акцент върху включващо и приобщаващо образование на децата със специални образователни потребности, реализиране на трудови умения при младежите с увреждания, застъпничество и посредничество при възникнали казуси в семейства на деца или младежи с увреждания.

През 2005г. Фондация „Радост за нашите деца“ създава и управлява Център за социална рехабилитация и интеграция на деца със специални образователни потребности като първоначално се финансира по Социалната програма на Община Варна. От 2008г. стратира функционирането на ЦСРИ на деца със СОП „Радост“ като държавно делегирана дейност със сключен договор между Фондация „Радост за нашите деца“ и Община Варна. От 2022г. ЦСРИ на деца със СОП „Радост“ се трансформира съгласно Закона за социалните услуги като Комплекс от социални услуги: „информиране и консултиране“; „застъпничество и посредничество“; „общностна работа“; „терапия и рехабилитация“; „обучение за придобиване на умения“; „подкрепа за придобиване на трудови умения“ с целева група деца и пълнолетни лица с увреждания, техните семейства и близки.

През 2018г. по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014-2020“, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз Фондация „Радост за нашите деца“ създаде и управлява Социално предприятие „Пекарна Радост“ вписано в Регистъра на социалните предприятия към МТСП. Осигуряваме защитена работна среда за младежи с множество дефицити и нисък образователен ценз, оказваме подкрепа чрез прилагане на индивидуални и групови подходи и техники за разширяване на социалните, трудовите  умения и превенция на социалното изключване.

Предоставяме подкрепа на деца с трайни увреждания, навършили 16-годишна възраст, и пълнолетни лица с трайни увреждания, с която се подобрява достъпа до специализирана и обичайна работна среда. Формират се трудови умения и се подобрява  семейната среда относно разбирането на затрудненията на децата/лицата с увреждания. Усвояване на социални и трудови умения за включване в социума според потенциала им съобразено с индивидуалните им възможности. 

Социално предприятие „Пекарна Радост“ предлага алтернатива за развитие на младежи с увреждания. В продължение на 5 години доказва необходимостта от създаване на условия за упражняване на труд водещо до социална промяна и комплексен подход в грижата за хората с увреждания. Социалното предприятие „Пекарна Радост“ се самоиздържа, източниците на финансиране са от проектна дейност и дарители.

(Visited 8 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close