Филм от младежката поредица „Град, целунат от морето – Шарен кръстопът” представя интригуващи факти за турската общност във Варна (ВИДЕО И СНИМКИ)

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Четвъртият от поредицата образователни филми, създадени от младежи за младежи по проекта „Град, целунат от морето – Шарен кръстопът” , представя интригуващи факти за бита, нравите и обичаите на турската общност във Варна и уникални кадри от празника Рамазан байрам.

Младежите от екипа гостуваха в турската махала и джамията, към която има училище в кв. „Аспарухово”, а там нашият любезен домакин Сали Сунай ни въведе в религията, нравите и обичаите на турската общност в града.

Кои са най-висшите добродетели в турското семейство? На какво учи свещената за мюсюлманите книга – Коран и вярно ли е, че в нея се крие ключът за разваляне на магии? Как се влиза в джамия? За какво служи броеницата при молитвените ритуали и колко често се молят мюсюлманите? На тези и други въпроси отговори Сали на Роси и Стаси.

Научихме легенди, според които трагичната любов на двама влюбени е дала наименованието на Горчивата чешма. Стана ясно още откъде идва името на улица „Розова долина”.

В допълнение на споделеното от Сали, Емо Христов разказа историята на друга легендарна турска чешма, която в момента краси Крайбрежната алея във Варна с уникалната си орнаментика.

Любопитен е фактът, че в миналото за интеграцията на турското население е имало изискване да се строят къщите така, че до всяка българска, да има по една турска. Така местното население е създавало топли приятелски отношения и по-лесно се е възприемал българският език.

Нашият домакин е добре познат като един от най-дейните и инициативни млади хора във Варна, възпитаник на ВСУ „Черноризец Храбър”, специалност „Национална сигурност”.

Уникални кадри са споделени в продукцията от празника Рамазан байрам, организиран от Турското културно дружество, отбелязан с песни, танци и поезия. На празника във Варна гостува Сенем Гюзел, консул на Р Турция в Бургас. Гостите имаха удоволствието да се насладят на изпълненията на уникалната млада певица Рюгзан Бехйанова, Кямил Мехмед на саз и Сонер Мустафа на тарамбука. Публиката остави без дъх солистката на радио София  – Разие Фазли.

Във видеото председателят на дружеството, Февзия Хасанова, разказва за музея, който е създала във варненското село Езерово.

В него могат да бъдат видени експонати с над сто годишна история, символ на турския бит.

Поетът и певец Исмаил Шукри, член на дружеството, говори вдъхновено за поезията и нейният отпечатък върху него. 

81-годишната Равие Изетова разказва за сватбените ритуали при турската общност.

Невероятната Имран Мустафова, възпитаник на Института по кулинарни изкуства към ВУМ – Варна, демонстрира тънкостите при приготвянето на традиционната турска баклава с любезното домакинство на висшето училище.

Освен уникален кулинарен майстор, Имран се оказа и ходжа. За обучението й и това, което е наследила от родителите си като мъдрост и култура, ще научите съвсем скоро.

Проектът на СНЦ „Пресклуб Варна” се осъществява благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България, “Ти и Lidl за по-добър живот”, в партньорство с Фондация “Работилница за граждански инициативи” и Български дарителски форум.

Припомняме, че младежкият образователен проект „Град, целунат от морето – Шарен кръстопът” има за цел да разкрие историята, бита и културата на най-характерните общности и етноси в град Варна, които превръщат морската столица в шарен културен кръстопът.

В поредицата от забавни документално-равлекателни филми младежите от екипа влизат в ролята на водещи, сценаристи, оператори и монтажисти и с това, което са успели да сътворят обогатяват културата не само на своите връстници, но и на всички нас.

Приятно гледане!

(Visited 80 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close