Филм от младежката поредица „Град, целунат от морето – Шарен кръстопът“ представя гръцката общност във Варна (ВИДЕО)

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Филм от младежката поредица „Град, целунат от морето – Шарен кръстопът” на СНЦ „Пресклуб Варна“ запознава аудиторията с интересни факти за историята и културното наследство, завещано от гръцката общност във Варна.

В миналото гръцката общност е била неделима част от морската ни столица, град, който е пристанище, естествен кръстопът на култури, град с огромна история и територия на една от най-древните цивилизации в света.

Центърът на Варна винаги е бил известен с едно име – Гръцката махала. Независимо че там вече живеят съвсем малко гърци, може би по-малко и от студентите от Гърция в града ни, независимо че характерът и размерите на сградите са далеч от махленските, мястото запазва названието си, споделя в едно свое изследване варненският журналист Весилин Златков.

„Наследници сме на милетските гърци, които идват от град Милетос, създаден от Милетос, син на Аполон. Идвайки от остров Крит, той на Мала Азия намира място, където да основе този град, близо до днешна Анталия, по-късно този град става майка на колониите, образувани по цялото Черноморско крайбрежие. Именно част от гърците на Милетос пристигат в днешна Варна и основават колонията Одесос. Искам да кажа на варненското общество, че трябва да се гордеем с милетските гърци, защото един от най-големите мислители, най- големия мъдрец, е роден и живял в Милетос, това е Талес . Той е бил физик, астроном, математик, политик, той успява да изчисли и намери височините на пирамидите, следвайки сянката им, обяснил е произхода на земетресенията, той е откривателят на съзвездието “Малката мечка” и създава Милетската школа и застава начело на европейската наука. Така варненското население трябва да знае, че сме наследници на Талес. Този стремеж към науката и образованието е закодирано в това население“, разказва във филма Жасмина Маринова.

През 19-и век, в района около Римските терми, които тогава още не са били разкопани, а от тях е стърчала само т.нар. Римска кула, наистина са живеели варненци, самоопределящи се като гърци. Дали те наистина са били такива, или са били българи, които са се „гърчеели“, е основа за ожесточени спорове дори и в днешно време.

Тогава богослужението в православните храмове се е извършвало на гръцки, в училищата се е преподавало на този език.

Една от забележителните сгради в гръцката махала, уникална за Балканския полуостров, е Музеят на медицината към МУ- Варна, построен с мецанатството на Параскева Николау, за който се твърди, че е с гръцки произход. Повече за този забележителен човек във филма разказва уредникът на музея, журналистът Ели Маринова.

Гръцката махала далеч не е била най-голямата, затова пък е била най-близо до морето.

„Гърците са доста трудолюбива нация, представителите на етноса, който обитава нашето Черноморие са доста находчиви“, споделя във филма адвокат Диян Иванов, който разкрива историята на своите гръцки корени.    

Кои са ценностите на гръцкото семейство? Кои са празниците, които се почитат? Кои са занаятите, пренесени във времето? За тях във филма споделя Ани Щерева.

„За съжаление общността е малобройно, но в замяна на това гръцкото семейство е запазило старите традиции на патриархалното семейство. Главата на семейството се грижи за него. Обикновено момичетата до завършване на образованието си участват в различни интереси по занимания като спорт и предимно танци, това е много характерно за този народ. Имат чувство за поддържане на духа в семейството, имат огромно уважение към възрастните хора. Изключително религиозни, като религията е застъпена и в училищата“, разказва Ани.

„Хубави, отворени хора са, казват открито какво мислят, работят и то много. Гергьовден, Великден и Коледа са най-тачените празници. Една от тайните на вкусната гръцка кухня е канелата“, споделя във филма Константин Димитров, собственик на гръцки ресторант „Костакис“.

Едно от качествата на гърците, на които всички се възхищават, е именно умението им да се радват на мига и да превръщат делника в празник.

На финала на епизода, посветен на гръцката общност във Варна, Емо, Роси и Стаси пожелават на всички да умеят да се радват на живота по гръцки.

Поредицата от младежки филми „Град, целунат от морето – Шарен кръстопът“ на СНЦ „Пресклуб Варна“ се осъществява благодарение на най-голямата социално отговорна инициатива на Лидл България, “Ти и Lidl за по-добър живот”, в партньорство с Фондация “Работилница за граждански инициативи” и Български дарителски форум.

Медийни партньори по проекта са младежкото електронно издание Youth Street Varna и информационното издание TheSite24.net

(Visited 140 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close