Фентъзи, приказки и илюстрации завладяват Варна в поредица дискусии и изложба

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Феновете на фентъзи жанра, приказките и магичния свят на илюстрациите във Варна имат шанса днес, 30 септември, от 18 ч. да разгледат в присъствието на част от авторите сборна изложба, представяща някои от знаковите имена на младата българската илюстрация. Изложбата и съпътстващите дискусии в двудневното събитие с продължение се провеждат в пространството на Аморфа Академия за създатели на културен живот до Адвокатската градинка с вход свободен. В програмата с дискусии и срещи с авторите се включват и две варненски училище – Средно училище за хуманитарни науки и изкуства “Константин Преславски“ и Международният френски лицей “Шарл Перо“.

В сърцето на морския град публиката и запалените фенове ще се гмурнат в океана на фантастичния жанр и неговите рисувани светове с изложбата с илюстрации “Да спасиш Лиско“ – подвигът на образите в приказките и фентъзито (30 септември – 14 октомври). Представени са знакови публикации на илюстраторките Мира Мирославова, визуален артист от екипа на няколко издателства и утвърдена международна агенция за илюстриране на детски книги, Петя Димитрове – Leupep, илюстратор и дизайнер с международна практика, и Моника Янева, илюстратор и графичен дизайнер, известна с някои от най-разпознаваемите рекламни визии на големи събития и марки във Варна, и творчески домакин в изложбата.

Изложбата е вдъхновена от българската литературна класика и илюстраторска традиция – поредицата детски книги на Борис Априлов, посветена на героя Лиско, любима на поколения малки и големи. Като представя и най-новите издания на Лиско, наред с други книги и проекти на илюстраторите, сборната изложба маркира някои от новите хоризонти в българската илюстрация в пресечната точка между двата жанра, любими на най-много млади хора – приказка и фентъзи.

На 1 октомври от 16 ч. всички фенове и пишещи ще обменят опит и вдъхновение в специална “Фентъзи среща: Как се създават светове?“, на открито в Адвокатската градинка във Варна, с младата фентъзи писателка Цветина Цолова, автор на “Да спасиш Сън“ и “Нулева година“, и илюстраторът Моника Янева. Модератор на срещата е младият писател Кристиян Недялков, автор на фентъзи романа “Хрониките на селянина“.

Европейска нощ на учените 2022 също е част от амбициозната програма на младите организатори, които откриват връзка между премеждията на животните, главни герои в приказките, и каузата за опознаване и опазване на животинските видове. В програмата на откриването на изложбата на 30 септември, посетителите ще гледат “Те отлитат“ – документален филм с реж. Симеон Цончев. Начален час 20 ч. на прожекцията на открито при Адвокатската градинка.

Фентъзито дава пълна свобода на въображението и разширява хоризонтите на познатото. Жанрът е особено важен за младите хора и неслучайно е толкова популярен сред тях. Той им позволява да се изразяват и да откриват нови смисли във вече познати елементи на света. Събитието “Фентъзи, илюстрация, приказка“ е насочено именно към младите и към прохождащите творци в жанра, но очаква интерес и от много верни фенове от всички поколения.

“Фентъзи, илюстрация, приказка – изложба и дискусии“ е финалното културно събитие на арт-кадетите от модул “Литература” на “Аморфа Академия за създатели на културен живот“ към Младежка фондация “Аморфа“. Екипът на модула включва Кристиян Недялков, Анна-Мария Попова, Севен Емин, Никол Гатева, Вилияна Василева с ментори Биляна Тодорова, писател и сценарист, и Преслава Виденова, писател. Лектори на модула са Иван Димитров, писател и журналист, Теа Денолюбова, писател и културен мениджър, основател на АртАкция. Експерти – Самуил Петков, рекламен директор, Кирил Хаджиев – TINO, музикант.

Партньори на събитието са Регионална библиотека “Пенчо Славейков“ – Варна, издателствата “Ракета“, “Ясна книга“, “Колибри“, “Мармот“, книжарница “Пи Букс“ – Варна, Фондация “Детски книги“ и Национална награда “Бисерче вълшебно“, продуцентско филмово студио “Моно Колектив“, АртАкция (медиен партньор). Събитието се включва към Европейска нощ на учените 2022.

ОСНОВНА ПРОГРАМА

30 септември – 14 октомври | вход свободен

Варна | Адвокатската градинка + Аморфа Академия

ул. “Драган Цанков“ №10 + ул. “Шейново“ №24

30 септември, петък

18:00 – 22:00 ч. ОТКРИВАНЕ на Изложба илюстрации “Да спасиш Лиско“ – подвигът на образите в приказките и фентъзито с участието на илюстраторите Мира Мирославова, Петя Димитрова – Leupep и Моника Янева. Продължителност на изложбата: 30 септември – 14 октомври.

20:00 – 21:00 Прожекция на филма “Те отлитат“, документален филм с реж. Симеон Цончев, продуцентско студио “Моно Колектив“, 2013 г. Прожекцията е част от Европейска нощ на учените 2022.

1 октомври, събота

16:00 – 18:00 ч. “Фентъзи среща: как се създават светове“ с писателката Цветина Цолова и илюстраторката Моника Янева.

Линк към основното събитие: https://fb.me/e/3aIJIqnrG

(Visited 4 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close