Учени от Варна и Япония пишат съвместно статия за важно откритие в областта на астрофизиката (ВИДЕО)

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Млад учен от Варна ще бъде съавтор на научна статия за важно откритие в областта на астрофизиката, която статия ще бъде публикувана в авторитетно международно списание. Youth Street Varna ви среща с Антоанета Бончева от Института по астрономия, а успоредно с това и учител в НАОП “Николай Коперник” във Варна. Антоанета работи активно по тема, която от години вълнува учените, а именно – слънчевите изригвания, както повечето хора ги наричат, а на езика на учените се казват коронални изригвания.

“Наистина темата с короналното изхвърляне на вещества или казано иначе, когато слънцето изхвърли плазма е тема, която интересува учените, при това много сериозно. Това е така, защото изхвърлената плазма би могла да взаимодейства от една със сателитите, които са около Земята, а така също и с атмосферата на планетата и пример за това са полярните сияния. Но има и по-специфични изхвърляния на плазма, които са много сериозни. Така например през 1859 г.  започва събитието Карингтън –  с огромно изхвърляне на слънчева коронална маса, която удря земната магнитосфера и предизвиква най-мощната геомагнитная буря в историята. Нарекоха я слънчева супербуря.

Тези изхвърляния на коронална маса биха могли да повлияят съществено на живота на Земята. Според данни от последните доклади на Американската космическа агенция, при такова масивно изхвърляне на маса от слънцето, то би могли да причини прекъсване на електричеството за 2-3 години в част от САЩ.

Именно поради тази причина, не малко от астрономите, които изучават звездите се опитват да разберат как да предвидят точно тези събития – изхвърлянето на плазма. Ние се занимаваме със звезди като Слънцето и по-хладни.

Преди известно време, екип от България и колеги от Япония наблюдавахме точно такава звезда. Ние от Рожен, а те от тяхна си японска обсерватория със сходни телескопи. Нашият екип наблюдава звездата първите 4 нощи и при нас звездата нямаше активност. Да, обаче още в първата нощ – колегите от Япония успяха да регистрират първото изхвърляне на коронално изхвърляне на плазма от друга звезда, подобна на Слънцето”, обясни Антоанета Бончева и добави, че реално тогава за първи път учени в света са наблюдавали подобно космическо явление.

Тя обясни, че явлението е било регистрирано не само от земен телескоп, но и от космическата обсерватория “Тес”. И тъй като двата екипа са наблюдавали един и същи обект, японските учени са поканили Антоанета да участва заедно с тях в научна статия, която съвсем скоро ще бъде публикувана в „Астрофизикъл джърнъл”.

Короналното изхвърляне на плазма е било наблюдавана още няколко пъти от японските учени, а причината затова е, че университетът в Токио дава на своите студенти и докторанти 13 поредни, наблюдателни нощи, докато учените от България нямат толкова много дни, тъй като са много екипи.

“Целта на това изследване е да се разбере, дали когато има такива протуберанси – след това настъпва такова изхвърляне на плазма”, обясни още варненката.

На въпрос на Youth Street Varna кое е най-интересното астрономическо явление, което е наблюдавала – Антоанета отговори:

“През 1999 г. наблюдавах най-интересното космическо явление, поне за мен, а именно – пълното слънчево затъмнение. Аз не бях много малка и го наблюдавах от Варна. За съжаление, ще трябва да почакаме още доста време, докато имаме отново тази възможност, но миналата година – точно на рожденият ми ден (25 октомври) наблюдавах и частично слънчево затъмнение, което също беше много интересно.

А с астрофизика реших да се захвана, защото исках да работя и уча по направление, което е на прага на възможностите ми, защото иначе няма смисъл да си губя времето”, каза в заключение варненката.

Този репортаж е част от проекта “Бодлив или щастлив” на СНЦ “Пресклуб Варна” и се осъществява с подкрепата на Фонд “Култура” към Община Варна в направление “Медийни проекти”.

(Visited 8 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close