Ученици от училище „Константин Арабаджиев“ бяха на образователно посещение в Районен съд – Варна

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Ученици от 6-ти и 7-ми клас на Основно училище „Константин Арабаджиев“ посетиха Районен съд – Варна и в рамките на провежданата от съда образователната програма разговаряха с наказателния съдия Ивелина Желева. Тя представи на учениците професиите „съдия“, „прокурор“, „следовател“, запозна ги с ролите и функциите им в правораздавателния процес, като разясни подробности за това какви дела се разглеждат в районния съд, спецификата и участниците в съдебните производства по граждански, наказателни и административно-наказателни дела.

В атмосферата на истинска съдебна зала, учениците поставяха множество въпроси свързани с последиците от противоправни прояви, наказателната отговорност на непълнолетните, участието им в съдебни процедури като свидетели, пострадали или извършители на престъпление.  Те поискаха да разберат от съдия Желева как се определя размера на наказанието за различни престъпления, какви могат да бъдат смекчаващите вината обстоятелства, каква е разликата между присъда и налагана от съда мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Участниците в срещата  получиха информационни брошури на правна тематика и направиха снимки за спомен от посещението си в съдебната зала.

(Visited 64 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close