Ученици от Търговската гимназия във Варна на интригуваща среща с прокурори

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

През тази седмица прокурорите от Апелативна прокуратура – Варна Стефка Якимова и Станислав Андонов проведоха срещи с дванадесетокласници от Варненска търговска гимназия. Те разговаряха с учениците за същността на професията “прокурор“, за избора да се развиваш професионално именно в тази посока, за отговорностите и задълженията на прокурорите, както и за трудностите им на професионалното поприще, съобщиха от пресслужбата на Апелативна прокуратура във Варна.

Срещите протекоха под формата на дискусия с младежите, които демонстрираха познания в областта на правото и любознателност по важни и обществено значими теми. Задаваха много и различни въпроси на двамата лектори, свързани с конкретни ситуации, привлекли техния интерес в ежедневието.

Прокурорите Якимова и Андонов представиха пред тях казуси от своята работа, коментираха с тях възможни ситуации за развитие на определени случаи и ги провокираха да мислят като законотворци.

Срещата с учениците беше част от тазгодишното реализиране на образователната програма “Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, реализирана съвместно от Висш съдебен съвет и Министерство на образованието и науката. На местно ниво тя се осъществява с помощта на Регионалното управление на образованието и ръководството на Варненската търговска гимназия “Георги Стойков Раковски“.

Основни цели на програмата са: обогатяване познанията на учениците относно статута, структурата и функциите на съдебната власт в Република България; формиране на правна грамотност и култура; постигане на разбираемо и отворено към обществото правосъдие, както и повишаване на доверието в съдебната власт; повишаване степента на спазване на законите; превенция на детското насилие и на детската престъпност; укрепване на междуинституционалното сътрудничество.

В края на срещите прокурорите от Варненската апелативна прокуратура и учениците си обещаха нови срещи за още по-интересни разговори.

(Visited 4 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close