Ученици от ОУ „Петко Р. Славейков” с призови места на национални олимпиади

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Повод за гордост и радостни емоции доставиха на ръководството, учителите и съучениците си ученици от ОУ „Петко Р. Славейков”, които се представиха изключително силно по време на национални олимпиади в България.

Седмокласничката Бояна Иванова (7 “д” клас), се класира на първо място на националната олимпиада по география. Тя има най-висок резултат сред седмокласниците в страната.

„Причината Бояна да заобича географията и да постига върхови резултати е нейният учител – Иванка Петрова, която неслучайно тя самата нарича „вдъхновител”. Много сме щастливи за постижението на детето ни. Бояна е много упорита и всеотдайна във всичко, с което се занимава. Към географията я води любознателността и желанието да научава интересни факти. Изключително сме благодарни на госпожа Иванка Петрова за нейната отдаденост и за професионализма, с който  работи с децата”, сподели майката на седмокласничката – Милена Иванова.

Славея Минчева, ученичка в 7 „в” клас, зае 5-о място в България на националния кръг на олимпиадата по български език и литература. Славея постигна резултат 84,33 т. Тя има и отлична оценка от олимпиадата по история – 5,75. Славея благодари за постигнатите резултати на своите учители Валентина Иванова и Милен Котов.

Детето е дългогодишен възпитаник на литературния клуб при Общински детски комплекс – Варна. Има десетки призови места от национални конкурси по литература. Категорична е, че успехите идват след огромна доза труд.

Християн Маргаритов (7 „а” клас), достигна до националните кръгове на олимпиадите по физика и биология. Негови учители в ОУ „Петко Р. Славейков” са Станимира Савова и Марияна Даскалова.

„Радвам се, че се представих добре. Обичам и другите науки, винаги мечтая за върхови резултати”, коментира седмокласникът.

Никол Гърнева, ученичка в 6 „а” клас, се класира на първо място на националната олимпиада по гражданско образование. Там се представиха прекрасно и учениците Красина Иванова от 5 „а” клас, Виктор Петров от 3 „в” клас, Димитър и Борислав Златеви, също от 3 „в” клас.

„Олимпиадата по гражданско образование формира ценности, развива граждански нагласи и умения сред учениците, стимулира отговорно поведение за участието им в обществения живот”, коментира Сияна Смилкова, психолог в ОУ „Петко Р. Славейков”. Тя добави, че учениците разработват проекти, целящи реална промяна в начина им на живот.

„Осъществяването на проекти, колкото и “малки” да са децата, подпомага тези млади хора да развиват уменията си за самоорганизация, активна нагласа към проблемите на обществото и околната среда, повишава самочувствието им и укрепва вярата им в смисъла на усилията за реална променя на света към по-добро”, каза още психологът.

Г-жа Смилкова припомни, че ученици от ОУ “Петко Р. Славейков участват в олимпиадата по гражданско образование от 2011 г. и почти всяка година има класирани проекти на национално ниво.

През 2022 г. на XV Национална олимпиада по гражданско образование училището представи 3 ученически проекта: „Всяка глътка въздух е важна“ на Виктор Петров, Борислав Златев и Димитър Златев от 3 „в” клас с ръководител на проекта Мария Стефанова; „Да се гордеем, че сме българи“ на Красина Иванова от 5 „а” клас; „Езикът на дърветата“ на Никол Гърнева и Екатерина Иванова от 6 „а” клас.

В рамките на реализацията на проектите децата засадиха дървета, измерваха чистота на въздуха в Морската градина, подаваха сигнали за боледуващи дървета във Варна. Монтираха станция, която отчита чистота на въздуха в училище.

„Чувствам се горда, че мога да споделя и защитя моята идея, свързана с велики българи, които са възхитили света и са променили живота на човека към по-добро!“, коментира Красина Иванова. Тя е оформила атрактивно дърво от корк на входа на училището, на което всяка седмица презентира делата на велики българи.

„Всеки месец подбирам снимков материал и информация за постиженията на бележити български личности – Борис Христов, Валя Балканска, Христо Проданов, Адрияна Дунавска… За мен бе изключително интересно да се включа в проекта. Трябва се гордеем с всички тези велики българи!”, вълнува се Красина.

„Участието в обучението по гражданско образование за Виктор беше естествено продължение на неговите интереси. Срещите, които групата организираше, го зареждаха с нови знания, предизвикателства и приятни емоции. Постиженията на проекта са резултат от естествената симбиоза между ученици, ръководител проект, класен ръководител и родители. Ентусиазмът на всички страни и взаимната им подкрепа доведоха до крайните блестящи резултати”, коментира Мария Петрова, родител на третокласника Виктор Петров.

Четвърта поредна година учениците от ОУ „Петко Р. Славейков“ участват в Националната конференция по гражданско образование „Семейство, училище, общество”, част от Националния календар за изяви по интереси на деца и ученици към МОН.

Проектът „Да отгледаш дърво“ на Никол Гърнева от VI „а” класа се класира на първо място. Това е въздействащо послание, свързано с едно специално дърво във Варна, превърнало се в емблема на града. „Идеята ми е да направя това дърво, известно на повечето хора и извън Варна”, сподели Никол.

Достойно на олимпиадата по астрономия се представиха също Николай Маринков от 7 „б” клас и Евгений Шкуратов от 7 „в” клас.

“С огромно удоволствие споделям тези постижения. Те са поредното доказателство за значимостта на усилията и връзката им с резултатността. ОУ “П.Р.Славейков”, Варна се позиционира като отговорна и иновативно ориентирана институция. Твърдо е убеждението ми, че училище, което не е осъзнало измеренията на своите действия, не може да бъде устойчиво”, коментира Таня Петрова, директор на ОУ “П.Р.Славейков”.

(Visited 1 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close