Ученици от две варненски училища научиха каква е работата на съдията

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

През тази седмица съдиите от Варненския окръжен съд – Елина Карагьозова от Търговско отделение и Ерна Якова от Наказателно отделение проведоха срещи с ученици. Съдия Карагьозова се срещна с петокласници от основно училище „Георги Сава Раковски“. Те се запознаха с професията „съдия“ и нейните отговорности. Научиха за разделението на властите и структурата на съдебната власт. Любознателните деца питаха как се става юрист, както и за възможностите след това за професионална реализация. По време на дискусията учениците получиха разбираеми обяснения на сложни понятия и разискваха със съдия Карагьозова въпроси, които ги вълнуват от ежедневието. Развълнувани от срещата дори останаха след часа, за да продължат интересния за тях разговор.

Съдия Ерна Якова проведе среща с ученици от шести клас на основно училище „Панайот Волов“ в кв. Виница. В началото й, тя провокира децата, като им предложи да нарушат училищните правила. На поканата и́ бързо откликнаха няколко от тях. Съдия Якова обясни, колко е важно да не се поддаваме на желанието да заобикаляме и нарушаваме правилата. Посочи, че когато мисленето е ангажирано в тази посока, много лесно се стига до закононарушения, за които се предвиждат наказания. Обърна внимание на децата, че при противообществените прояви отговорността е лична. Говори им и за превенцията срещу употребата на наркотични вещества и за рисковете, които крият те. Шестокласниците зададоха много въпроси, свързани с конкретни ситуации или медийни публикации, привлекли интереса им.

Срещите са част от инициативата „Час по правосъдие“, която съдът реализира в партньорство с Регионалното управление за образование-Варна.

(Visited 7 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close