Ученици от “Гео Милев” във Варна с кампания в помощ на уличните животни

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

24 ученици от осми до дванадесети клас от Средно училище „Гео Милев“ – Варна , които са участници в проект ACTIVE , програма „Еразъм+“,повече от два месеца подготвят своята благотворителна кауза „Доброто в действие“. Тя е насочена към намирането на дом на безстопанствени животни настанени в два приюта във Варна.

В продължение на две години те се учиха на медийна и дигитална грамотност, запознаха се с работата на различни институции, дискутираха човешките права и отговорности, партнираха си с РТВЦ -БНТ Варна, Окръжния съд и ВСУ“Черноризец Храбър“. Тяхната крайна цел е да бъдат активни граждани, да си отговорят на въпроса „Какво означава да си граждански активен и какви са различните форми на гражданско участие? Каква е ролята на доброволчеството?“.

Проектът завършва с кауза, която те сами са избрали – да помогнат за осиновяването на безстопанствени животни, настанени в приюти. Каузата е наречена „Доброто в действие“. Всички материали- брошури, постери , страници във Facebook, Instagram др. , които представят животните са подготвени от участниците в проекта , от паралелка „Рекламна графика“. Брошурите са със снимки, описание на кученцата и QR код на страниците в социалните мрежи, който да позволи бързо откриване на публикациите и споделяне.

Ето тяхното послание:

„Всяка кауза на която човек е готов да се посвети заслужава внимание. Няма значение колко е важна тя за другите хора, от значение е да е важна за вас. Ако всеки има своя кауза и работи за нея тогава ще променим средата, в която живеем. Ние силно вярваме в това! Дали ще засадите дърво, дали ще спасите бездомно животно, дали ще помагате на хора в нужда, направете го!И не питайте – точно това ли е най-важното сега. Да! Всичко е важно, ако не за вас – за някого е важно. Дори едно от безстопанствените животни да намери своя дом, ние сме променили за него всичко- целия му живот.“

В продължение на две седмици пред всеки клас в училище те представиха проекта и своята кауза, и раздадоха брошури.

Във фоайето на училището е подредена изложба със снимки на всички предложени за осиновяване кученца и едно коте , както и рисувани портрети на някои от животните.

За да стигне каузата до повече хора учениците отправиха послание към родителите на всички ученици в училище да ги подкрепят и да споделят информацията, публикувана в социалните медии. Целта е ученици, родители и учители да действат като общност и подпомогнат със своята активност каузата на своите деца и ученици.

В рамките на три дни в училището бе организирана акция за събиране на различни предмети- купички за храна, завивки, играчки и др., които участниците в проекта ще предоставят на Animal Hope Varna.

Партньори по проект ACTIVE са ученици от Италия, Испания и Полша. Те също завършват проекта с каузи.Полските ученици отделиха време и средства за украинските бежанци и дом за стари хора, испанските – за бездомници и интегрирането им в обществото, а италианските – за дом, където са настанени жени преживели насилие.

(Visited 2 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close