Ученици от Варна с медали от Международната олимпиада по лингвистика

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

След като през изминалата година такова състезание липсваше от календара, тази година Международната олимпиада по лингвистика все пак се проведе, макар и онлайн. 18-ото поредно издание на Международната олимпиада бе с виртуален домакин град Вентспилс, Латвия, а нашите състезатели се състезаваха присъствено на място в Националния център за повишаване квалификацията на учителите в Банкя.

Страната ни е инициатор на МОЛ, и ежегодно не само изпраща по осем български участници, но и вече традиционно постига забележителни резултати. Тази година това са 6 медала – 2 сребърни и 4 бронзови, както и 1 почетна грамота! 

Ето и как са разпределени отличията в двата национални отбора и техните носители: 

Отбор 1: 

·         Александър Димитров, 10 клас, МГ Варна – сребърен медал

·         Ивайло Димитров, 12 клас, МГ Варна – бронзов медал

·         Михаела Колева, 12 клас, МГ Русе – бронзов медал

·         Атанас Бунтов, 11 клас, МГ Пловдив

Отбор 2: 

·         Александра Найденова, 11 клас, ГПЧЕ Перник – сребърен медал

·         Василена Лазарова, 12 клас, СМГ – бронзов медал

·         Деяна Шевченко, 11 клас, ПГ “Константин Фотинов”, Самоков – бронзов медал

·         Дарена Георгиева, 11 клас, ПМГ Хасково – почетна грамота

Припомняме, че през 2020 Организационният комитет на Международната олимпиада по лингвистика избра състезанието да не се проведе, а през 2019 г. на 17-ата МОЛ в Южна Корея, българските състезатели спечелиха 2 златни, 2 сребърни, 2 бронзови медала и 1 почетна грамота.

МОЛ се провежда ежегодно от 2003 г. насам, като първата олимпиада е инициирана от България и е проведена в Боровец. Към 2021 г. (включително) българските участници са донесли на страната ни общо 74 медала – 19 златни, 22 сребърни и 33 бронзови. 

Сдружението на олимпийските отбори по природни науки – СООПН, е сдружение с нестопанска цел, създадено през 2010 г. по инициатива на Фондация “Америка за България”. С финансовата подкрепа на Фондацията Сдружението подпомага развитието на националните олимпийски отбори по природни науки в България, като организира подготовката им за участие в международни състезания и олимпиади, и информира българското общество за наистина забележителните успехи на учениците олимпийци.

Участниците в олимпийските отбори по природни науки у нас са ученици между 8-и и 12-и клас. От създаването на българското олимпийско движение (1959 г.) по природни науки към 2021 г. нашите ученици са успели да донесат на страната ни над 1000 медала – 187 златни, 367 сребърни, 468 бронзови. – от най-престижните международни състезания и олимпиади по астрономия, астрофизика, биология, информатика, математика, лингвистика, физика и химия.

(Visited 7 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close