Ученици от Варна създават своя колекция, вдъхновени от Диор

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Как ученици от Варна, вдъхновени от Диор, създават своя колекция. Това разказва Албена Свещарова-Канариева, заместник-директор по учебната дейност в Професионална гимназия по текстил и моден дизайн – Варна, научи СайтЪТ.

Тя допълва, че това е най-мащабният проект, който с реализирали в училище през последните години.

Поставих обща задача към всички учители от професионално обучение, за да стимулирам екипната работа, както и да популяризираме професионалното обучение. Учениците имат нужда да опознаят професиите си, както и да повярват в уменията си”, казва още Канариева.

Младежите от 11. и 12. клас работят в продължение на 3 месеца, за да създадат своя колекция, вдъхновена от модела сака „Бар“ на Кристиан Диор от 1947 година. Проектът е наистина мащабен –  в него се включват  10 учители, 56 ученици по моден дизайн, 10 ученици по организация и технология на фризьорските услуги, 7 ученици от клуба по фотография, 10 ученици от клуба по грим, 1 библиотекар, 3 родители.

За учениците е наистина важно техният труд да бъде оценен и показан пред публика.

“В училище се организира официална изложба, на която присъстваха колеги, родители и видни варненци, сред които писателят Захари Карабашлиев. Гостите имаха удоволствието да се докоснат до труда на учениците и учителите от професионалните паралелки”, разказва г-жа Свещарова-Канариева.

Фотографиите са дело на инж. Ганка Трендафилова и участниците в Клуба по фотография в професионалната гимназия.

Практиката е насочена не само към учениците, но и към учителите, което стимулира и двете страни. Работата в голям екип е бавен и труден процес, който изисква търпение и активно слушане, за да се постигнат целите на проекта.

Учениците имат критична нужда от време, в което да изследват, изпробват и съпреживеят уроците”, споделя г-жа Свещарова-Канариева.

Практиката води до академичен напредък, постигнат чрез преживяване и превръщането на знанията в умения. Учениците получават обратна връзка и насоки, но и свобода на действие. Проявяват самоинициатива, развиват творческо и критично мислене, за да  създадат крайния продукт.

(Visited 2 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close