Ученик от Хуманитарната гимназия във Варна с първо място в конкурс за подкаст „Млади гласове“ по проект SEARCH (ВИДЕО)

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Ученик от Варна спечели първо място в конкурс за подкаст „Млади гласове“ по проект SEARCH в Европейската нощ на учените. Youth Street Varna представя 18-годишния Филип Фролошки, който е част от екипа на младежкия подкаст – „Ученически глас“, създаден в Средно училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ с помощта на нашия техния ръководител – Александър Иванов. Темата, с която Филип е участвал е много интересна и два пъти по-важна, а именно Ефектите на тропичния остров и тропичните нощи.

“Темата звучи много екзотично, но всъщност тя се отнася до всички хора, които живеят в големите градове. Въпреки, че звучат привлекателно, всъщност това са едни доста сериозни и актуални екологични проблеми.

На всички ни е добре известно, че в градовете и особено в големите е доста по-топло, отколкото извън тях или в околните селски местности. И в действителност е точно така.

Именно от там се появява името на така наречения ефект на топлинния градски остров, тъй като в силно урбанизираните райони температурите се покачват, все едно сте на тропиците, доколкото в покрайнините заграждащи града – температурите са значително по-ниски.

Има три главни съставки за ефекта на тропичния остров.

Първата е, че в градовете има машини, които директно отделят топлина в околността като вторичен продукт.

Второто е, че използваме материали като различни настилки, асфалт и цимент, които задържат доста топлина, когато са изложени на слънце.

И трето – устройството и геометрията на сградите наистина върши чудесна работа в улавянето и задържането на топлината.

Считайки, че до 2050 година към 2/3 от човечеството ще живее в градове, ние определено трябва да намерим решение, което да охлажда урбанизираните райони. Естествено да намалим въглеродните си емисии е нещо ключово, но има и други решения, които биха подпомогнали ситуацията. Например да се създават повече сенчести места в градовете. Но най-ключовото е увеличаването на зелените площи в градовете“, разказа Филип за подткаста, с който е спечелил престижната награда.

Повече за наградата вижте във видеото:

Видео Youth Street Varna

А ето и подкаста, с който Филип спечели тазгодишния конкурс за подкаст „Млади гласове“ по проект SEARCH в Европейската нощ на учените

А ето какви теми обсъждат учениците от Средно училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ в техния подкаст.

Подкастът е интернет радио. Тези формати за разпространение на информация са изключително популярни сред младите хора. Екипът ни се състои от 13 ученици от X и XI клас и един ръководител.

Тематиката на епизодите е свързана с граждански и социални теми като:

Изкуство, агресията при общуването, медиите, образованието, кариерното развитие, многообразието и толерантността, психичното здраве, училищни проекти и други.

Целите на проекта са:

Проектът има 4 ключови цели: първата е социално-емоционално възпитание на младото поколение – да се стреми към значими неща и цели, да бъде толерантно; втората – развитие на гражданска позиция по значими  теми за общността; третата – развитие на комуникативни и екипни компетентности на екипа на подкаста; И четвъртата – създаване на позитивна онлайн общност, където могат свободно и спокойно да се обсъждат различни теми.

За конкурса:

Използвайки рубриката “Минути за наука” от епизод 3, Филип успя да спечели първо място в конкурса за подкаст „Млади гласове“ 2023 по проект SEARCH за Европейската нощ на учените.

За училището:

В СУ за ХНИ “К. Преславски” се обучават 1350 ученици от V до XII клас в направленията: хуманитарни науки, музикално, танцово и изобразително изкуство, като дори не засягаме всички останали учебни предмети, които могат да се изучават при нас. Това прави училището ни многообразно, пъстро на личности и интереси и е предпоставка за активна дейност на Ученическия съвет.

(Visited 33 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close