Тържествено се дипломираха абсолвентите в Икономически университет – Варна

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

В Икономически университет – Варна се проведоха тържествени промоции за връчване на дипломите на абсолвентите, завършили през 2021 г. – образователно-квалификационна степен “бакалавър” (дипломирани м. юни и м. септември 2021 г.) и образователно-квалификационна степен “магистър” (дипломирани м. юни и м. септември 2021 г.). Те се състояха на 10 декември 2021 г. присъствено по график на малки групи, разпределени по катедри, в различни зали при строго спазване на противоепидемичните мерки, посочени в действащата към момента заповед на министъра на здравеопазването.

Дипломираха се общо 1 021 бакалаври, 103-ма от които с отличен успех, както и 315 магистри, сред които 66-ма отличници (13 с „Отличен“ 6.00). Сред официалните гости на промоциите бяха представители на академичното ръководство, алумни, партньорски бизнес организации.

Във Финансово-счетоводния факултет дипломите си получиха 313 студенти. 32-ма от завършилите са отличници, сред които един с успех „Отличен“ 6.00 .

Във факултет „Управление“ се дипломираха 370 студенти. 41 са отличниците, сред които трима с успех „Отличен“ 6.00 .

В Стопанския факултет завършиха 259-ма студенти. Дипломите си получиха 23-ма отличници, от които един с успех „Отличен“ 6.00.

79-ма са дипломираните бакалаври във факултет „Информатика“, сред които 7 са отличници.

Чуждестранните абсолвенти сред дипломираните са 19 бакалаври и 17 магистри от Германия, Италия, Русия, Украйна, Молдова, Албания, Беларус, Азербайджан, Узбекистан,  Казахстан.

Пълните отличници бяха наградени с плакет на Икономически университет – Варна и грамота, а останалите получиха златна значка и грамота.

В обръщението си към абсолвентите ректорът проф. д-р Евгени Станимиров отправи няколко послания: „Мъдростта се състои в това да изберем посоката, и въпреки трудностите, да не спираме да се развиваме. Почти цялата информация, която ни е нужна за успех в живота, се състои в това “да обръщаме внимание на какво обръщаме внимание”. В живота всяко нещо струва друго нещо. Важно е да успеем да се изградим и съхраним като хора. Независимо от успехите, които постигаме, не трябва да забравяме откъде сме тръгнали!“.

Според академичната традиция в Икономически университет – Варна всички дипломирани положиха тържествената Галилеева клетва. Тази традиция идва от 1989 г., когато на едноименния площад пред църквата „Санта Кроче“ във Флоренция се е състоял митинг в чест на Галилео Галилей. Тогава е отправен призив във всички университети и институти да се въведе Галилеева клетва, подобна на Хипократовата – да се произнася тържествено обещание за използване на науката единствено за борба с болката и страданието, в името на хуманизацията на света.

(Visited 5 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close