ТУ-Варна планира научно и университетско сътрудничество с френски университети

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Деканите и ръководителите на катедри в Технически университет – Варна проведоха работна среща на 7 април 2023 г. с представители на Френския културен институт в България – Арно Боберо, аташе по научно и университетско сътрудничество във Френския културен институт и Бисера Коларова – отговорник на представителството на Campus France – национална агенция за промотиране на висшето образование във Франция.

Гостите бяха посрещнати от проф. д-р инж. Тодор Ганчев, зам.-ректор „Научна дейност“ на ТУ-Варна, който ги запозна със структурата на университета, преподаваните дисциплини и възможностите за научни изследвания на студенти и преподаватели, които университета предлага.

Арно Боберо представи три научни програми под надслов „Заедно за наука“  на Френския културен институт,  създадени с идеята за осъществяване на контакт на български и френски научни екипи, престой на наши учени във френски институти и възможност за изследователска работа, както и съвместно кандидатстване по европейски проекти за научни разработки.

Бяха обсъдени въпроси, касаещи доброто университетско сътрудничество на Технически университет – Варна с френски институции, включително и надграждане на постигнатото от 2001 г. техническо обезпечаване и създаване на лаборатории, със съдействието на Междуправителствената агенция по франкофония.

Визитата на Арно Боберо и Бисера Коларова продължи със среща със студентите от Студентски съвет при ТУ-Варна и представяне на френското висше образование и на франкофонските програми в страната ни, възможностите за студентски стипендии, двойни дипломи, за научно и университетско сътрудничество, както и запознаване с дейността на Френския културен институт в България в подкрепа на науката.

(Visited 9 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close