Третокласници от Варна написаха книга “С огъня шега не бива”

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

“Вода и огън са добри слуги, ама са страшни господари”

Тази поговорка е включена в сборника “Български пословици (Български притчи или пословици и характерни думи) на Петко Р. Славейков. Обичаният писател е патрон на Основно училище “Петко Р. Славейков” във Варна, в което през януари 2022 г. започва работа Бистра Йорданова. Тя е професионалист с 16 годишен трудов стаж, но е нов учител за учениците от III ”Д” клас, на които става класен ръководител, научи TheSite24 от платформата Prepodavame.bg

Бистра Йорданова търси начин да помогне на класа си да се адаптира към работата с нов преподавател по-бързо и лесно. В отговор на нуждата от изграждане на доверие помежду им, учителката реализира добрата практика, описана в тази статия. „С огъня шега не бива“ е проект, в рамките на който е създадена малка печатна книга – сборник от кратки съчинения и илюстрации на тема “Пожар”.

Основната цел на учителят Йорданова е да мотивира и вдъхнови децата, докато те учат чрез преживяване и влизат в активната роля на изследователи и създатели.

Създаването на съвместен продукт развива практически умения като работа в екип, генериране на идеи и прилагане на знания в реална среда. Темата стимулира социално-отговорното отношение у учениците. В рамките на проекта те подобряват и своите комуникативни и творчески уменияия, креативно и логическо мислене.

Когато първите 30 книги излизат от печат, класът започва планирането и организацията на представянето на проекта. Учителката и учениците заедно подготвят специална презентация за събитието. Всяко дете чете своята история пред публиката, а рисунката, която е корица на книгата, подаряват на РСПБЗН – Варна. 

Как третокласници от Варна написаха книга: “С огъня шега не бива”

Официалното представяне на книгата „С огъня шега не бива“ се провежда в актовата зала на ОУ „П.Р. Славейков“ на 30.05.2023 г. На него присъстват родители, съученици и съмишленици на училището. Специален гост на събитието е началникът на Първа РСПБЗН – Варна, главен инспектор Петя Кюпова–Господинова.

По нейна покана на следващия ден целият клас е на посещение в Районната служба пожарна безопасност и защита на населението, което е и най-емоционалният момент от проекта. Третокласниците имат възможност да се запознаят с техническото оборудване на огнеборците и цялата техника, необходима за гасенето на пожар.

При посещението в РСПБЗН пожарникарите обръщат внимание на всяко дете поотделно – обличат елемент от екипировката на пожарникаря, качват се в пожарен автомобил, имитират гасене на огън с пожарникарски маркуч и т.н.

Как третокласници от Варна написаха книга: “С огъня шега не бива”

На 1 юни, специално за празника на детето, третокласниците получават друга емоционална изненада от пожарникарите – меденки с декорации на тема „Пожар“.

По време на работата по ПБО г-жа Йорданова дава възможност на всеки ученик да участва в проекта със свой авторски разказ и с предложение за илюстрация (решенията се взимат след гласуване). В класа има деца, които се нуждаят от повече подкрепа по отношение на писането, редактирането или рисуването. Затова пък са изключително активни по отношение на представянето пред публика, благодарение на своите комуникативни умения и добра памет за учене наизуст. Важната задача да отговарят за техниката – усилване микрофони и превключване слайдове на презентацията – също се възлага на ученици от класа.

Как третокласници от Варна написаха книга: “С огъня шега не бива”

Тази интердисциплинарна практика представлява различен подход спрямо традиционните методи на обучение в училище и особено за провеждане на често неглижирания час на класа. Ученето чрез правене провокира интереса на учениците благодарение на връзката на новите знания с реалния живот и “умното” и целенасочено използване на технологиите.

(Visited 3 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close