С овации и цветя приключиха часовете си по правосъдие учениците от ОУ „Ангел Кънчев“ и СУ „Димчо Дебелянов“

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Лишавайки се от междучасие, с овации и цветя, приключиха часовете си по правосъдие за учениците от ОУ „Ангел Кънчев“ и СУ „Димчо Дебелянов“. Посещенията в техните часове бяха в рамките на едноименната образователната програма, реализирана от Окръжен съд – Варна в партньорство с Регионалното управление по образование във Варна. За лекторите доброволци – съдии и служители от Окръжен съд – Варна беше удоволствие срещата с подрастващите, проявения интерес към правните теми и многото въпроси, зададени по време и след края на учебния звънец, съобщиха от пресцентъра на съда.

Съдия Диана Стоянов запозна седмокласниците от ОУ „Ангел Кънчев“ с професията на съдията. Сподели, че още на тяхната възраст, гледайки филм за съдебен процес, взела решение за бъдещата си професия. И въпреки, че силата й била в математиката, физиката и химията, наблегнала на историята и постигнала мечтата си. Не съжалява и за миг за избрания път. След това премина към най- често разглежданите граждански спорове в Окръжен съд – Варна. „С тъга споделям, че за мен най- тежките дела са били за определяне на родителските права при развод. Понякога възрастните са толкова фокусирани да „победят“ другият в залата, че не си дават сметка, че това тяхно „надмощие“ е обикновено за сметка на тяхното общо дете. Че го нараняват, като го използват за разменна монета, за нещо, чрез което могат да наранят бившия си партньор. А последствията от подобни токсични отношения са проблеми в училище, в общуването, посягане към наркотиците“, сподели съдия Стоянова. И посочи, че спасението в този случай – за детето и родителите – е чрез медиация да опитат да се разберат по цивилизован начин. Защото при съдебното решение винаги има един неудовлетворен. Докато при медиацията, родителите ще могат да договарят и по-висока издръжка от законово предвидената и режим на виждате, съобразен изцяло с интереса на детето.

Дискусията беше толкова интересна за децата, че те останаха и след последния си час и продължиха разговорите си със съдия Стоянов в двора на училището.  

Срещата с учениците от 11 клас на СУ „Димчо Дебелянов“, профил „Софтуерни и хардуерни науки“ беше посветена на компютърните престъпления и опасностите в интернет. Ръководител „Връзки с обществеността“ във Варненския окръжен съд – Диана Иванова, им разказа за най- медийните дела, преминали през съда. Сподели им, че ежедневно тя самата става обект на фишинг атаки или опити да бъде внедрен зловреден софтуер чрез имейли. „Изключително е важно да разпознавате сигналите на този вид опасностите, да четете внимателно съобщенията и да се ориентиране на съмнителните елементи в тях. Така може да защитите своята информация и институцията, в която работите“ посъветва учениците Иванова. Показа им и реални електронни писма, които е получила, имитиращи имейли от Агенцията по вписвания и Националната агенция по вписвания. „В тези фишинг имейли винаги има нещо примамливо, кукичка, за която да се закачите. Второто е спешност – искат от вас да действате бързо, заради изтичащ скоро срок. Разбира се, понякога има и заплаха, за да ви поставят в ситуация на стрес, когато човек става по-малко бдителен. И на финала винаги искат от вас да направите нещо – да отворите прикачения файл, да кликнете на изпратения линк и да въведете потребителско име и парола, да преведете сума. Не се подлъгвайте!“ призова ги съдебния ПР. Сподели и че често с подрастващите се свързат злонамерите лица, т.нар. lover boy/girl, ползвайки фалшива самоличност, за да се възползват от тях. В края на срещата Диана Иванова им напомни думите на един от председателите на Intel в миналото Анди Гроув, който казва, че интернет е опасно място и ако не бъдем особено внимателни, рискуваме не само репутацията си, но и своите пари.

Срещата с учениците от СУ „Димчо Дебелянов“ приключи с овации, цветя и обещание, че съвсем скоро ще посетят сградата на Окръжен съд – Варна, тъй като учебният час и междучасието не стигнаха, за да бъде задоволен интереса на единайсетокласниците от специалност „Софтуерни и хардуерни науки“.

(Visited 7 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close