Съдия Даниела Костова: Марихуаната на пазара не е чиста, добавените в нея хероин и психоактивни вещества могат да са смъртоносни!

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Съдия Даниела Костова от Апелативен съд – Варна: „Марихуаната на пазара не е чиста, а винаги с примеси. Добавените в нея хероин, психоактивни или синтетични вещества могат да са смъртоносни“

Търговията с наркотици е долнопробен бизнес, защото за едни е игра за много пари, но за други – заложен човешки живот. Това каза наказателният съдия във Варненския апелативен съд Даниела Костова по време на представянето на инициативата „Децата и наркотиците: истина и легенди“ в Професионалната гимназия по туризъм във Варна. „Това, което ще чуете от нас, е напълно различно от казваното ви от продавачите. Те ви уверяват, че дрогата е безвредна, а нашият опит – моят, на съдия и на Валентин Русимов – на човек, излязъл от този ад, сочи съвсем друго“ – с тези думи съдията се обърна към повече от 100 ученици.

Марихуаната ни най-малко не е безопасна. Едно от последствията: без да има генетична предразположеност, в млада възраст тя причинява психози и развива шизофрения. Това е доказано при 1 на всеки 10 случая на зависими.

Изобретателите на така наречените „нови дроги“ са изключително комбинативни. Нещо, което привидно изглежда като марихуана, задължително има добавки за усилване на действието и създаване на зависимост. Отдавна „тревата“ не е просто канабис. Търговците или я варят в хероин, или добавят психоактивни вещества или синтетични наркотици. При свръхдоза води до смърт. Новите дроги са извънредно опасни, заради добавянето в тях и на фентанил – вещество, което всяка година убива стотици хиляди хора в Съединените щати и Канада. Това вещество вече е и у нас. Миналата година взе жертви, включително във Варна. Още по-силни от него са нетазените, които се разпространяват в Западна Европа и сеят смърт. А у нас масово се вземат нестандартни дроги. Проблемът е, че за някои от тях няма утвърдени методи за лечение.

Консултантът по зависимости в Сдружение „Отвори очи“ Валентин Русимов допълни, че всяка употреба води до поведенчески разстройства. В юношеска възраст влияе на личностната ориентация. „Под предлог, че бориш ниска самооценка, че си доставяш удоволствие, че искаш да отслабнеш или пък че си помагаш в ученето, тръгваш по пътя на самоунищожението. Спирането на приема носи шок за организма и така всички системи в тялото понасят двойна вреда. До момента на самоосъзнаването. Зависимият не осъзнава, че буквално убива себе си. Лично аз разбрах, че в продължение на 6 години съм живял в илюзии, в изкривена реалност. Не следвайте моя пример“, обърна се към младите хора Вальо.

Употребата на наркотици е себесаботаж, продължи съдията. „Но това е ваша отговорност. Когато вредите и последствията са факт, никой освен вас, няма да е виновен, нито родителите, нито учителите, нито приятелите ви, нито тези, които са ви снабдявали“, обясни юристът. Съдия Костова обърна внимание, че дори само притежанието на една доза, само на една цигара марихуана, се санкционира от съдилищата. „Вие вече сте наказателно отговорни, така че също подлежите на наказания“, предупреди съдията. Тя описа санкциите, предвидени в закона, и прилагани от съдебните органи. Често наркотиците водят след себе си и други престъпления, освен шофирането след употреба и причиняването на ПТП например: порнография, изнудване, проституция, трафик на хора, кражби и грабежи. „Имайте всичко това предвид, когато правите избор да вземате или не наркотици. Защото е много лесно да се хлъзнеш надолу, но е много трудно да излезеш“, увери Даниела Костова.    

Валентин допълни, че огромна вреда търпи освен самият зависим, и неговото семейство, най-близките и най-обични хора. Следващия път, когато ви предложат дрога, запитайте се „Какво ще причиня на себе си и на близките си“, посъветваха лекторите в образователната програма „Децата и наркотиците: истина и легенди“ аудиторията си в Професионалната гимназия по туризъм.

 „Имаме един единствен живот. Едно тяло. Само наша грижа и отговорност е как ще се отнасяме към него и колко дълго ще ни служи. Не самосаботирайте живота си“, бе посланието на съдия Даниела Костова.

(Visited 4 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close