СУ “Климент Охридски” във Варна с уникална образователна платформа в помощ на учители, родители и ученици

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Платформата е насочена към учители и родители и събира на едно място тематични уроци, съвети и стратегии за развиване на най-важната грамотност за 21 век

Варненското Средно училище “Климент Охридски” създаде собствена онлайн платформа за развиване на четивна (функционална) грамотност на учениците. Платформата Грамотност.бг е насочена към учители и родители и събира на едно място тематични уроци, полезни съвети и стратегии за развиване на най-важната грамотност за 21 век. Пред СайтЪТ директорът на училището Петко Петков сподели, че идеята за този проект е доста стара.

“При всички външни оценявания от 4-ти до 12-ти клас, се констатира, че на децата им липсва функционалната грамотност. Едно е да можеш да четеш, но съвсем друго е да разбираш, какво четеш. Оказва се, че от 4-ти и 5-ти клас нататък, ние работим единствено компесаторно, което означава, че нишката се къса още някъде в началния етап. Т.е. ние трябва да започнем от там, да заложим едно добро начало, защото веднъж усвоена, тя трудно се губи. Идеята беше такава, че не искаме да работим компесаторно, а да работим изпреварващо и да имаме едни по-добри резултати за в бъдеще”, обясни Петков.

Самата платформа е част от по-голям проект, който се реализира в рамките на програма “Учим заедно” на фондация “Заедно в час” с финансовата подкрепа на Фондация “Америка за България”.

Видео СайтЪТ

В дигиталната образователна платформа учители и родители от цяла България могат да се възползват безплатно от полезни ресурси, разделени по трудност теми, 20 урока за развиване на функционалната грамотност, както и допълнителни съвети и стратегии за учене и преподаване.

“Всичко това може да се използва в училище, без никакъв проблем. В платформата на проекта е описано как може да се използва.

Към колегите се обръщам – материалите отговарят на държавните стандарти и не противоречат на нищо. Това е съобразено и с действащата нормативна уредба в училищното и предучилищното образование”, подчерта директорът на СУ “Климент Охридски”.

Всеки учител има на разположение ясна методология и разработени инструменти за първична оценка и оценка на напредъка на учениците. В секция “Учител” на платформата са включени и демонстративни видеа с примерни дейности, които са полезен и практичен ресурс за връхновение как да бъдат използвани материалите от платформата.

Грамотност.bg беше представена официално пред над 50 директори, учители и родители, представители на Регионалното управление по образованието във Варна и на Община Варна по време на закриващото събитие за проекта в края на ноември 2022 г.

А иначе в училище “Климент Охридски” е красиво, шарено и уютно, видя репортер на СатйЪТ. Стените на учебното заведение са украсени с прекрасни коледни рисунки, фотоси от тържествени събития на училището и образа на патрона.

(Visited 1 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close