Студенти от Варна с Благотворителен мартенски базар

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

За поредна година Комитет „Човешки права и мир“ към Асоциацията на студентите по медицина-Варна, съвместно с Асоциация „Хипофиза“, BRITANICA – Чайка и Фермерски пазар -Варна организират Благотворителен мартенски базар, на който ще се продават ръчно изработени мартенички и други пролетни украшения. Събитието ще се проведе в неделя /27.02./ от 11:00 до 16:00 ч. към Фермерския пазар пред Фестивалния и конгресен център – Варна (ФКЦ). Събраните средства ще бъдат дарени за провеждане на обучения на медицински специалисти работещи в детски заведения и училища за грижа за деца с хронични заболявания.

България е страна, в която детските ясли, градини и училища са добре обезпечени с медицински специалисти. Най-вероятно сме  с най-високия брой такива специалисти спрямо броя на децата. Тяхното присъствие там  не е от полза   поради две причини –  неадекватната нормативна уредба и липсата на продължаващо обучение както за оказване на спешна помощ, така и за грижа за деца с хронични заболявания.

През  януари 2017 г. влезе в сила промяна на Закона за здравето, според която медицинските лица в градините и училищата следва да подпомагат лечението на децата с хронични заболявания по предписание на лекуващия лекар . До момента обаче не е променена Наредбата за здравните кабинети в детските заведения и училищата, в която да е разписано как точно да става това. Няма промяна, която да задължава това да правят и сестрите, работещи в детските ясли.

Често се налага  след поставянето на диагнозата един от   родителите да напуска работа, за да може да е на разположение- да поставя инсулин или да дава други лекарства.

На направено запитване по ЗДОИ през февруари 2020 г. от Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система до 200 детски градини в град София,  96 са отговорили, че медицинските сестри не са преминали ежегодното обучение за оказване на спешна медицинска помощ, а само 3 са отговорили, че сестрите са преминали обучение на друга тема. Някои от директорите съобщават, че такова не се е провеждало повече от 5 г.

Обучението и поддържане на квалификацията, което би следвало да е ангажимент на работодателя (в случая районните кметства), не се е случило. В малките общини ситуацията е още по-отчайваща. Има и добри примери, в които то се финансира от общината – такова е обучението за грижа за деца с диабет и редки ендокринни болести, което Община Варна подкрепя вече трета година.

Няма разработена методика и материали, които могат да помогнат на тези специалисти.

Асоциация Хипофиза, съвместно с други родителски и пациентски организации, успява да създаде сайта www.zdravideca.com, на който се качва полезна информация  за грижа за деца с хронични заболявания в детските и учебните заведения. Предстои провеждане на онлайн обучения от водещи педиатри през идната година, за осъществяването на които се търси финансова подкрепа.

По случай един от най-българските празници – Баба Марта, заредете се с добро настроение и зарадвайте ваш близък с мартеничка или украшение за идващата пролет и нека заедно подкрепим една благородна кауза.  Събитието се организира съвместно с Асоциация на студентите по дентална медицина гр. Варна (АСДМ), Асоциация на студентите по фармация във Варна (АСФВ) и с подкрепата на Студентски Съвет при Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна.

 

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close