Студенти от Варна и Румъния предлагат идея за нов живот на летището в Балчик

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

През уикенда в Балчик бе открит международния конкурс за креативни идеи „Нов живот за летището в Балчик“ (NEW LIFE FOR BALCHIK AIRPORT). Събитието се организира със съдействието на Архитектурния факултет на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ и Факултета по урбанизъм от Университета по архитектура и градоустройство „Йон Минку“, с подкрепата на “Албена” АД. Това съобщиха от Варненския свободен университет, предаде TheSite24.

В конкурса ще участват пет международни екипа от студенти по урбанизъм, специализиращи ландшафтен дизайн на Университета по архитектура и градоустройство в Букурещ и студенти по архитектура от Архитектурния факултет на ВСУ “Черноризец Храбър”. Задачата им е да направят предложения за ревитализация и реактивация на гражданско-военното летище в Балчик.

В края на миналата седмица румънската делегация посети Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ и се проведе среща между представителите на двата партньорски университета, в резултат на която бе подписан двустранен договор за сътрудничество.

Посещението беше последвано от пътуване до летище Балчик, където студентите научиха повече подробности за историята на мястото и можеха да проучат конфигурацията на района. Имайки предвид сегашното състояние на летището, неговото съживяване е необходимо, за да се даде нов живот на целия район. Намерението е пространството да се трансформира в жизнено, функционално и ефективно организирано място – забележителност за общността, като се запази както гражданските, така и военните характеристики на обекта.

Студентите се срещнаха с Красимир Станев, изпълнителен директор на „Албена АД“, който ги приветсва с добре дошли и даде важни разяснения на принципите на организация на подбен род летища. Студентите изслушаха презентациите на арх. Владимир Попов и арх. Константин Златаров, които представиха различни аспекти от историческото развитие на Балчик и летищния комплекс.

Ладшафтният архитект д-р Ивелина Радилова запозна присъстващите със зелените екосистемии на района и специфичните растителни видове, характерни за него. Д-р урбанист Сорина Русу представи различни проекти с подобна насоченост, разработени от студентите в „Йон Минку“ и различните стъпки за тяхното реализиране. В края на презентациите студентите задаваха въпроси относно различни аспекти на бъдещите проектни предложения.

В последния ден на срещатата румънските и българските студенти се разпределиха в пет екипа от по 3-4 студенти и имаха възможност да обсъдят заедно с преподавателите очертанията на първите предложения за летището в Балчик.

(Visited 9 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close