Студенти обсъждаха във Варна предизвикателства пред еврозоната и България

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Втора национална студентска конференция на тема “Икономически перспективи и предизвикателства пред еврозоната и България” се проведе във Варна. Организатор на събитието е Националното представителство на студентските съвети, с председател Даниел Парушев. Гости на форума бяха кметът на Варна Иван Портних, ректорът на Икономическия университет Евгени Станимиров, ректорът на Стопанската академия „Димитър Ценов“ – Свищов, проф. Марияна Божинова, зам.-ректорът на Университета за национално и световно стопанство /УНСС/ проф. Цветана Стоянова. Участие взеха и председателите на студентските съвети на трите големи университета – на ИУ- Варна Яна Гюзелева, на УНСС – Илиян Чабуклийски и на Стопанската академия – Стела Хаджиева.

Благодаря за поканата да бъда част събитие, което поставя една много актуална тема от дневния ред на България – предизвикателствата пред влизането ни в еврозоната. Като кмет на този град бих искал да погледнем темата през икономическите, здравните и политическите кризи от последните 3 години, които  върнаха развитието на България, и в частност на Варна. Това, според мен, стана причина за засилване на евроскептицизма, който е едно от предизвикателствата, пред които сме изправени, каза кметът Иван Портних. Той допълни, че вече три години Община Варна не може да привлича европейско финансиране, въпреки готовите проекти, тъй като няма отворени европейски програми. Забавянето на Плана за възстановяване също е осуетило много от мащабните проекти в града. Вярвам обаче, че България не само ще преодолее кризите, но и ще продължи по своя път на европейско развитие и Вие като активна част от обществения живот можете да формирате тази позиция сред младите хора, обърна се към студентите кметът.

Поздравления отправиха и останалите участници в срещата. След официалната част започна представяне на докладите на участниците, на теми “Приемане на еврото – нови възможности за българската икономика и „Монетарният съюз в рамките на еволюцията на парите“. 

(Visited 1 times, 1 visits today)
Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp

Последни публикации

Close